Hepatita A (“hepatita infectioasa” sau “boala mainilor murdare”)
Calea principala de transmitere este cea digestiva, prin alimente si apa contaminate cu fecale de la o persoana infectata, si rareori prin contact cu sange infectat. Conditiile sanitare precare, nerespectarea regulilor de igiena si apa de fantana sau de robinet contaminata in anumite zone (Africa, Asia, America Centrala si de Sud, sudul si estul Europei, anumite parti din Orientul Mijlociu1) sunt incriminate pentru cele mai multe cazuri de hepatita A.
Pentru a preveni contractarea bolii sunt utile anumite masuri simple, dar extrem de eficiente:
- spala-te corect pe maini, cu apa si sapun, timp de minimum 20 de secunde, dupa utilizarea toaletei, inainte de a manca sau de a prepara mancarea;
- spala atent fructele, legumele, verdeturile inainte de a le consuma sau de a le pune in mancare;
- bea apa doar din surse potabile; cand calatoresti in zone cu risc de hepatita A sau nesigure din punct de vedere igienico-sanitar, apeleaza doar la apa imbuteliata, atat pentru baut, cat si pentru spalatul pe dinti.
Boala prezinta doar forma acuta si, de regula, se vindeca de la sine in cateva saptamani, asigurand imunitate pe viata. Poate fi prevenita prin vaccinare.
Nota: