România, ultima ţară UE fără o listă de compensate actualizată

Pacienţii români sunt singurii din Uniunea Europeană care nu au acces la medicamentele de ultimă generaţie, care le-ar putea creşte speranţa de viaţa şi şansele de vindecare. Bulgaria are lista medicamentelor compensate la zi.

„Bulgaria, ţara cu care suntem deseori comparaţi ca nivel de trai, si-a actualizat regulat lista de medicamente compensate în ultimii ani. Potrivit Asociaţiei Nationale de Pacienţi din Bulgaria, lista a fost actualizată, din 2012, de 4 ori! Asta în condiţiile în care în ţara vecină nu există taxa de clawback, prin care statul îşi poate echilibra bugetul prin taxarea producătorilor de medicamente. Am informaţii de la omologii mei din Bulgaria că niciun medicament nou nu lipseşte de pe lista lor”, subliniază Cezar Irimia, preşedintele Asociatiei Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

În  momentul de faţă, 167 de molecule noi ori cu indicaţii terapeutice noi aşteaptă să intre pe noua listă, pe care Ministerul Sănătăţii se angajase s-o lanseze in dezbatere publica până la data de 15 octombrie. “Am aflat că nu s-a finalizat încă evaluarea noilor molecule de către Comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. Facem din nou apel la autorităţile sanitare, dar si la Premierul Romaniei, de a grăbi procedura, pentru ca miile de pacienţi din ţară să beneficieze cât mai curând de cele mai bune tratamente. Potrivit unui studiu recent al  Local American Working Group, societatea românească ar câştiga pe termen lung de cinci ori mai mult decât cheltuielile din următorii trei ani cu introducerea a noi molecule pe lista medicamentelor compensate”, afirmă Cezar Irimia.

Întârzierea actualizării listei şi a accesului la medicamente de ultimă generaţie duce la pierderea pacienţilor şi la scăderea calităţii vieţii lor. Conform unei analize din acest an, publicată în Jurnalul European de Cancer1, numărul deceselor din România din cauza bolilor oncologice s-a dublat în ultimii 3 ani. Perioada luată în calcul în cadrul studiului a fost 2009 – 2012, exact intervalul în care lista medicamentelor compensate n-a mai fost actualizată. 16% din noile molecule care îşi aşteaptă rândul pe noua listă se adresează pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

În acest context, pentru bolnavii de cancer, statul nostru cheltuieşte cel mai puţin din Uniunea Europeană. În 2009, cancerul a costat cele 27 de ţări ale Uniunii Europene 126 miliarde de euro2.  Dacă la nivel european costul mediu pe pacient cu cancer este de 102 euro, în România este de 52 de euro.

“Deşi actualizarea listei presupune dintr-odată un efort mare de la bugetul de stat, beneficiile asupra stării de sănătate a populaţiei şi impactul pozitiv pe termen lung sunt mult mai importante. Trebuie să luăm în considerare că în ultimii cinci ani statul român nu a mai făcut cheltuieli cu moleculele de ultimă generaţie”, afirmă preşedintele APCR.

**********

Despre Asociatia Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR)

 

APCR reuneşte cinci organizaţii membre si reprezinta interesele a peste 3 milioane de pacienti:

  • Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România – FABC
  • Fundaţia „Speranţa Diabeticilor” Turda– FSDT
  • Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România – APAH-RO
  • Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România – ANHR
  • Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA

Referinţe

  1. J. Ferlaya,  E. Steliarova-Foucher, J. Lortet-Tieulent, S. Rossob, J.W.W. Coeberghc, H. Comber, D. Formana, F. Bray. Cancer incidence and mortality patterns in Europe: Estimates for 40 countries in 2012; www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Ferlay%20J_EJC_2013.pdf
  2.  The State of Oncology 2013; www.i-pri.org/oncology2013