Scrisoare Deschisa catre Ministrul Sanatatii – Pacient Ciuhat Apolon

DOMNULE  MINISTRU

         Ma numesc  Ciuhat  Apolon in  varsta de 60 de ani din Ploiesti  si  vreau sa fiu cat mai concis si la obiect, fara a ma pierde in  detalii. Sunt un pacient  depistat  cu  virusul C inca  din  2000, dar cu o hepatita cronica  inca din 1978 tinuta  sub control pana in  acest  moment datorita  Bunului Creator  al medicinii si a minunatei  mele familii.
Ma pot considera un norocos  din cei  peste
800  de pacienti  ligibili la noile terapii din prima transa  a acestui program dar nu pe deplin din doua  considerente:
1°- a trebuit  sa  ajung la F4 = inceput de ciroza  sa pot  beneficia de  aceste molecule ceea ce inseamna ca scap de virus dar ramin cu ciroza.
2° – de ce multi pacienti nu pot beneficia mult mai  devreme de aceste  minuni din lumea medicala stiind ca formele de fibrozare mai mici  au procentul mult mai mare de vindecare .
Domnule  Ministru! Vin cu rugamintea de a analiza cat mai repede cu putinta cu factorii decizionali  din  subordine, posibilitatea gasirii unor parghii financiare si organizatorice, astfel incat sa dati  posibilitatea unui numar cat mai mare de pacienti sa poata beneficia de tratarea virusului  chiar din fazele incipiente fara  discriminare .
Cu permisiunea dumneavoastra vin cu doua propuneri din partea colegilor de suferinta: una  financiara si una organizatorica.
Cea  financiara se refera la posibilitatea folosirii  Genericilor din Bangladesh, mult mult mai ieftine si la fel de bune  ca Viechiraxul si Exviera, exemplu  fiind  numarul tot mai mare de pacienti tratati si vindecati pe cont propiu cu Generice, dar si cu acestea, multi pacienti nu-si pot  permite a le cumpara. Castigatori ar fi in primul rand pacientii, prin accesul tuturor celor  cu virus C la vindecare, si in al doilea rand statul care ar avea de castigat din punct de vedere economic. Prin abordarea Genericilor s-ar economisi bani suficienti spre a fi dirijati in aducerea de terapii si in formele atat de agresive ale hepatitelor B, respectiv B+D. Prin aceasta strategie financiara, consideram ca s-ar putea trata toti pacientii, sub toate formele hepatice.
Din punct de vedere organizatoric, ar trebui  pe cat posibil simplificat criteriul de ligibilitate la tratament si tot la acest capitol trebuie  eliminat  birocratismul, intransparenta, discriminarea  cu
formele ei  bine cunoscute (interventii, nepotism si altele  bine  stiute ) ce dau posibilitatea  neincrederii si suspiciunii asupra  intregului  sistem de sanatate  si asistenta medicala, stropind  astfel cu noroi peste  munca, profesionalismul  si demnitatea multor OAMENI DEOSEBITII  din aceste
institutii (in fata  carora ma inclin in semn de respect  si multumire personala), ce vor sa  asigure  conditii, tratament si  asistenta medicala
la standarde  europene cetatenilor  din Romania.
Cu respect si multumiri pentru rabdarea de a ma asculta!