Medicii şi pacienţii luptă pentru programul naţional de hepatite

Conferinţa Naţională a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), membră a Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), a reunit la Iaşi, în perioada  1-3 octombrie 2010, peste 150 de persoane. Sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a facilitat desfăşurarea întrunirea în sala „Dr. Iustin Moisescu”, a fost salutat de toţi participanţii, pacienţi şi medici deopotrivă.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu VerbaMed Comunication şi Colegiul Medicilor din România (CMR), a beneficiat de prezenţa a 20 de cadre medicale de specialităţi diferite, care au venit pregătiţi să ofere e informaţii cât mai complete celor care aveau nevoie de ele. Printre aceştia, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR, dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, dr. Iulian Şerban, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi şi dr. Tudor Ciuhodaru, şeful UPU Iaşi, care au susţinut şi conferinţa de presă.

În deschiderea evenimentului, alături de preşedinta APAH-RO, Marinela Debu, s-a aflat prof. dr. Anca Trifan, din partea Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Invitatul special al echipei APAH-RO la unul dintre cele mai importante evenimente ale sale din 2010 a fost Achim Kautz, responsabil pe Europa a Alianţei Mondiale pentru Hepatită (AMH).

Lucrările tematice au fost susţinute de: dr. Bogdan Stana, dr. Egidia Miftode, prof. dr. Mariana Graur, dr. Răzvan Constantinescu, dr. Tudor Ciuhodaru, dr. Adriana Moţoc, prof. dr. Carmen Dorobăţ, dr. Gabriela Ştefănescu, dr. Nicoleta Cimpoeru, dr. Marius Tănasă, dr. Mihnea Hurmuzachi, dr. Cătălin Huţănaşu, dr. Mihaela Vicol şi avocat Dan Cimpoeru.

La Masa rotundă cu tema: „Accesul la tratament vs. rolul asociaţiilor de pacienţi la nivel naţional şi internaţional” au  stat Achim Kautz, prof. dr. Vasile Astărăstoae, dr. Vasile Cepoi, dr. Tudor Ciuhodaru, dr. Adriana Moţoc.

 

Medicii şi pacienţii luptă pentru programul naţional de hepatite

 

„România deține locul 1 în Europa la totalul cazurilor de hepatită C, locul 4 ca rată a mortalității dedicate bolilor hepatice cronice. Aproape 10% dintre cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C în toată Europa sunt din România”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, în cadrul Conferinței Naționale a Asociațiilor Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) desfăşurat la Iaşi. Prof. Dorobăț a mai precizat că, în România, mortalitatea din cauze hepatice este de trei ori mai mare față de media europeană, respectiv de 15 decese la 100.000 de locuitori.

„Trebuie făcut un screening al populațiilor cu risc crescut. De asemenea, educația sanitară are un rol extrem de important în prevenirea îmbolnăvirilor”, a declarat dr. Marius Tănasă, medic primar boli infecţioase, de la Spitalul Militar de Urgenţă Braşov.

„Dorim să tragem un semnal de alarmă că în ciuda statisticilor îngrijorătoare, numărul pacienţilor depistaţi cu hepatită cronică este încă destul de mic. Considerăm că în lipsa unui program naţional pe hepatite, screeningul afecţiunilor hepatice este încă realizat în prea puţine unităţi sanitare. Situaţia bolnavilor depistaţi este una gravă din cauza lipsei fondurilor”, a declarat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.

„Printr-o rezoluţie aprobată recent de Alianţa Mondială pentru Hepatită, Ziua Mondială de Hepatită a fost stabilită pe 28 iulie. Această rezoluţie a fost semnată de 193 ţări, printre care şi România. Rezoluţia cuprinde o serie de prevederi potrivit cărora statele semnatare trebuie să ia o serie de măsuri pentru recunoaşterea hepatitei ca problemă de sănătate publică urgentă, depistarea şi tratamentul acestei afecţiuni”, a declarat Achim Kautz, responsabil pentru Europa a Alianţei Mondiale pentru Hepatită, prezent la conferinţa de la Iaşi.

Cei aproximativ 150 de pacienţi şi 20 de medici au analizat în cursul a trei zile hepatita, ca problemă de sănătate publică în România. Printre concluziile celor prezenți se numără faptul că hepatitele reprezintă o problemă de sănătate publică şi că este extrem de important ca toți bolnavii să fie identificați, tratați şi monitorizați.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Cum a fost reflectat evenimentul în mass-media se poate afla urmărind link-urile:

http://www.realitatea.net/studiu-prevalenta-hepatitei-b-a-scazut-insa-a-crescut-cea-a-hepatitei-c_753262.html
http://www.telem.ro/telem/local/28151-bolnavii-de-hepatita-s-au-intalnit-cu-medicii-la-iasi.html
http://www.telem.ro/arhiva/?flv=2010/10/01/Stire_Conferinta%20hepatita%20pacienti

http://www.romedic.ro/iasi-a-doua-editie-a-conferintei-nationale-a-asociatiei-pacientilor-cu-afectiuni-hepatice-0N21383

http://www.info-sanatate.ro/index.php?l=ro&mode=articol&t=132&i=2056

http://www.telegrafonline.ro/1286226000/articol/138295/avem_cei_mai_multi_bolnavi_de_hepatita_c_din_europa.html

http://www.6am.ro/iasi/400-de-ieseni-nu-si-au-primit-tratamentul-pentru-hepatita-cronica
http://www.evenimentul.ro/articol/bolnavii-cu-afectiuni-hepatice-din-tara-s-au-reunit-la-iasi.html
http://www.monitorulsv.ro/Actualitate-national/2010-10-02/Prevalenta-hepatitei-B-a-scazut-insa-a-crescut-cea-a-hepatitei-C
http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/conferinta-nationala-a-pacientilor-cu-afectiuni-hepatice–editia-a-ii-a-intre-1-3-octombrie-la-iasi/
http://www.bzi.ro/400-de-ieseni-nu-si-au-primit-tratamentul-pentru-hepatita-cronica-190206
http://www.ziare.com/ziare-iasi/spitale/400-de-ieseni-nu-si-au-primit-tratamentul-pentru-hepatita-cronica-1678801
http://www.realitatea.mobi/pages/article.aspx?id=116207&topicid=5
http://ieseanul.gandul.info/ultima-ora/la-iasi-se-desfasoara-cea-de-a-doua-editie-a-conferintei-nationale-a-pacientilor-cu-afectiuni-hepatice-7429025
http://www.iasiplus.ro/news/4/34396/Hepatita+cronica,+o+boala+care+afecteaza+tot+mai+multi+oameni.html
http://www.gazetanord-vest.ro/2010/10/02/prevalenta-hepatitei-b-a-scazut-insa-a-crescut-cea-a-hepatitei-c/
http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/prevalenta-hepatitei-b-a-scazut-insa-a-crescut-cea-a-hepatitei-c-7437421/
http://ieseanul.gandul.info/ultima-ora/prevalenta-hepatitei-b-a-scazut-insa-a-crescut-cea-a-hepatitei-c-7437609
http://new.banateanul.ro/ultima-ora/prevalenta-hepatitei-b-a-scazut-insa-a-crescut-cea-a-hepatitei-c-7438650
http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/numarul-cazurilor-de-hepatita-b-a-scazut-dar-a-crescut-cel-al-hepatitei-c/[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.