Campania “Ziua mamei cu hepatită”, prima ediție

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), cu sprijinul companiei HOUSTON NPA, a desfăşurat în 2010, pe parcursul lunii martie campania „Ziua mamei cu hepatită„, acţiune susţinută în 6 zone din ţară. Iniţiativa s-a concretizat începând cu primul eveniment ce a avut loc la Braşov (2 martie), care s-a bucurat de un real succes în rândul participanţilor – medici şi pacienţi deopotrivă. Au urmat manifestări similare la Arad (12 martie) şi Constanţa (16 martie), Iasi (26 martie), Cluj (27 martie). Campania s-

a încheiat în municipiul Bucureşti (30 martie).

La evenimente au participat medici de diverse specializări, precum gastroenterologie, ginecologie şi pediatrie, oferindu-le astfel participanţilor ocazia să primească răspunsuri la întrebările care apar, de regulă, din primul moment în care un membru al familiei este diagnosticat cu o afecţiune hepatică.

Prin această acţiune tematică am dorit să atragem atenţia asupra problemelor pe care le întâmpină în primul rând pacientele cu afecţiuni hepatice şi familiile acestora încă din faza depistării bolii.

Rezultate obţinute în urma campaniei: informarea corectă a femeilor cu hepatită asupra posibilităţilor de tratament şi a regimului de viaţă pe care trebuie să-l aibă dacă îşi doresc un copil sau dacă au deja un copil, precum şi strângerea de informaţii utile pentru a veni în sprijinul acestor femei.

“Am încercat ca prin această serie de evenimente să sensibilizăm autorităţile şi nu numai asupra problemelor pe care le au tinerele cu afecţiuni hepatice, mame şi potenţial mame. De asemenea, am dorit să tragem un semnal de alarmă că încă se mai descoperă cazuri de hepatită cronică virală în rândul copiilor, ceea ce înseamnă că încă mai avem multe de rezolvat pentru aceste categorii de pacienţi. Din păcate, teama tinerelor femei de a ieşi în faţă, de a-şi recunoaşte boala, s-a simţit în toate locaţiile, deşi medicii au fost foarte deschişi în a le răspunde la întrebări. Vom continua această acţine şi anul următor cu sprijinul medicilor care sperăm că ne vor fi în continuare alături”, a precizat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Au fost alături de APAH-RO în această acţiune: dr. Oana Falup-Păcurariu, dr. Marieta Muşetescu, dr. Mariana Todor, dr. Rodica Silaghi, dr. Felicia Constandiş, dr. Mircea Paraschiv, dr. Mihaela Albu, dr. Adrian Cătinean, dr Adriana Moţoc, dr. Daniela Păcurar, prof. dr. Evelina Moraru, dr. Daniela Scumpu, dr. Ana Kalaman, dr. Dana Negru, dr. Claudia Cambrea, dr. Elena Dumea.

Pentru a ocoli rigiditatea unui eveniment cu teme medicale, organizatorii din Braşov au fost sprijiniţi în întâmpinarea invitaţilor de micii artişti ai Şcolii Populare de Artă, sub bagheta profesorului Maria Bolovan, care au pregătit piese muzicale cu dedicaţie, având în vedere că luna martie este de regulă una specială, în primul rând pentru mame. Acţiunea s-a încheiat cu un moment de balet artistic, oferit de balerinii Operei Braşov şi Centrului “Reduta”, Dorin şi Emilia Mirea.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.