Testați-vă pentru hepatită!

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania va incuraja testarea pentru hepatita tuturor persoanelor care doresc acest lucru, reamintindu-le totodata de faptul ca au dreptul de a fi informati asupra posibilitatilor de investigatii si de tratament.

Prin actiunile noastre de pana acum ne-am dorit sa atragem atentia asupra importantei implicarii autoritatilor intr-o campanie de screanning, urmarita si organizata independent cel putin pentru anumite categorii de populatie, recunoscute ca fiind de risc.

Pentru ca avem semnale ca in ultimul timp s-a creat falsa impresie ca APAH-RO ar fi sprijinit exclusiv o anumita campanie de testare, ne simtim obligati sa aducem unele precizari pe aceasta cale.

Astfel, singurul mod in care am considerat sa ne aducem aportul la campania de testare pentru hepatita C a fost incurajarea pe cale verbala a oamenilor intalniti in toate mediile sociale sa adere la program, indemnandu-i sa-si verifice sanatatea, precum si la vaccinare, in cazul hepatitei B.

Nu ne-am permite sa promovam o companie sau produsele acesteia, intrucat nu ar fi etic, si nici nu avem noi, ca organizatie de pacienti, aceasta calitate. Singurul care decide ce se intampla cu un pacient depistat cu hepatita este doar medicul specialist.

APAH-RO a afirmat in repetate randuri ca NU deserveste interesele companiilor farmaceutice, ci doar ale pacientilor cu afectiuni hepatice, astfel ca NU va fi niciodata partinitoare, prin parteneriate incheiate exclusiv.

APAH-RO va incuraja mereu testarea pentru hepatita B si C, indrumand pacientii in acest sens si sa profite de fiecare campanie, indiferent de initiator, asigurandu-i ca nu vor avea nici o obligatie ulterioara fata de nimeni. In acest sens ii incurajam sa-si cunoasca drepturile pe care le au.

In spiritul celor spuse mai sus se deruleaza si campania de testare pentru hepatita B, aflata in plina desfasurare si sustinuta de APAH-RO, focalizata pe femeile insarcinate si pe anumite grupe de risc, care nu implica, de asemenea, nici o obligatie a medicilor care ne sprijina sau a pacientilor care beneficiaza de gratuitate la testare, fata de partile implicate in actiune.

De aceea, incurajam si alte actiuni similare, initiate de companii, laboratoare sau organizatii nonguvernamentale, sa ni se alature, astfel incat sa se poata testa pentru hepatita cat mai multi oameni. Exemplificam cu Fundatia „Baylor Marea Neagra”, implicata intr-o ampla campanie de testare pe hepatita in zona Dobrogea si care are toata sustinerea noastra, in conditiile aratate anterior. Din punctul nostru de vedere, doar asa putem sensibiliza autoritatile sa se implice intr-un Program de screanning al hepatitelor cronice virale la nivel national, unul dintre obiectivele APAH-RO.

In numele APAH-RO semneaza,
Marinela Debu, presedintele organizatiei

Publicat
Din categoria Comunicate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.