„Nu ne mai lăsați să luptăm cu moartea de unii singuri!” – Scrisoare deschisă a pacienților către prim-ministrul Victor Ponta

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Asociaţia Alianta Pacienţilor Cronici din România (APCR) îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia tuturor pacienţilor cu boli cronice din România care, pe zi ce trece, pierd lupta cu boala.

Suntem peste 3 milioane de pacienţi cronici a căror viaţă se află în mâinile dumneavoastră, a autorităţilor care reprezintă Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De fapt, viaţa noastră depinde de felul în care aceste instituții colaborează și iau decizii în ceea ce privește calitatea vieții noastre, hotărând, în ultimă instanță, care sunt șansele noastre de supraviețuire.

În 2012 v-am investit cu votul nostru de încredere, în speranța că și noi, pacienții cronici, vom putea beneficia de tratamentele de care avem nevoie prin actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate. Nu ne așteptam ca situația aceasta să se îmbunătățească imediat, dar speranța există.

În anul 2013, am așteptat din nou ca statul român să ne ofere dreptul la viață. Am așteptat cu gândul că autoritățile nu își vor condamna cetățenii la moarte. Am înțeles și am apreciat eforturile depuse pentru actualizarea listei de medicamente, dar nu mai putem aștepta. Deschiderea noii liste de medicamente compensate a fost amânată deja de prea mulți ani. Prea mulți oameni au murit în toți acești ani în care noi am așteptat o decizie a statului român.

Aşteptăm acum data de 1 aprilie, așa cum v-ați luat angajamentul, pentru intrarea în vigoare a noii liste de medicamente, şi sperăm că din acel moment nu vor mai muri adulţii şi copiii, bolnavi cronici ai României pentru că nu au acces la tratament. De data aceasta va fi respectată promisiunea?

În numele tuturor pacienţilor cu boli cronice din România subliniem faptul că încă o amânare a intrării în vigoare a noii liste de medicamente compensate şi gratuite va avea consecinţe deosebit de grave pentru starea sănătăţii noastre şi nu ne mai rămâne nici o altă opţiune decât să declanşăm proteste radicale în toată ţara, dar şi în faţa Parlamentului European.

De asemenea, vom cere sprijin pentru demersurile noastre, celor mai importante ambasade prezente în România. Nu ne dorim începerea procedurii de infringement asupra României pentru nerespectarea drepturilor pacienţilor la sănătate garantate prin Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor, însă evitarea acesteia depinde doar de semnătura Dumneavoastră.

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Facem un apel la dumneavoastră, atât în calitate de Prim-ministru al României, cât și ca OM. Nu ne luați dreptul la viață! Nu ne mai lăsați să mai luptăm cu moartea de unii singuri!

Dreptul la sănătate este un drept fundamental, garantat prin Constituţie. Mai mult decât atât, prin intrarea în Uniunea Europeană, avem dreptul să beneficiem de aceleaşi condiţii de tratament ca ceilalţi pacienţi europeni.

Realitatea cu care ne confruntăm este cruntă:

– România este printre ultimele ţări din Europa care nu are acces la tratamente de ultimă generaţie

– România este printre ultimele ţări în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat Sănătăţii

– România este printre ultimele ţări în ceea ce priveşte cheltuielile cu medicamentele

– România este singura ţară care are liste de aşteptare pentru pacienţi cu diverse afecţiuni cronice

Salutăm și apreciem eforturile autorităţilor din ultimul an. Din păcate, toate acestea nu au avut decât un singur rezultat palpabil și anume desființarea pentru o anumită perioadă a listei de aşteptare pentru pacienţii afectaţi de cancer. Acest lucru nu reprezintă decât o picătură într-un ocean.

Știm că din punct de vedere administrativ au fost făcute, in mod transparent, toate demersurile pentru actualizarea și intrarea în vigoare a noii liste de medicamente compensate. Au fost consultate asociațiile de pacienți, asociațiile profesionale ale medicilor, autoritățile locale, Comisiile Consultative ale Ministerului Sănătății, în fine, toți factorii decizionali din sistemul sanitar. Au fost analizate medicamentele din punct de vedere cost-eficiență și au fost îndeplinite toate formalitățile privind procesul de evaluare a tehnologiilor medicale așa că, în acest moment, este nevoie doar de semnătura dumneavoastră, Domnule Prim-ministru.

Ca urmare, solicităm pe această cale, în numele tuturor pacienţilor, deschiderea imediată a listei de medicamente compensate şi gratuite astfel încât pacienţii să aibă şanse reale de supravieţuire în lupta cu boala.

Mizăm în continuare pe sprijinul Dumneavoastră și vă asigurăm de întreaga noastră considerație.