Pacientii cu hepatita, condamnati la asteptarea terapiei

Aproximativ 500 de pacienti din judetul Iasi, diagnosticati cu hepatita cronica, asteapta de luni bune, multi de aproape doi ani, sa-si primeasca tratamentul salvator.
Cu ocazia unei intruniri organizate zilele trecute la Sibiu, pentru medicii care trateaza hepatitele cronice, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a luat act cu stupoare de situatia grava in care se afla pacientii aflati pe listele de asteptare din judetul Iasi. O statistica a judetelor fruntase si codase in ceea ce priveste perioada de asteptare a fost prezentata chiar de reprezentantii Comisiei Nationale pentru Aprobarea Terapiei Antivirale a CAS. Conform acestui raport, perioada medie de asteptare este de aproximnativ 10 luni, iar comisia de la CAS solicita dosare in functie de numarul de pacienti de pe lista de asteptare a fiecarui judet, astfel incat sa existe echitate intre judete. La Iasi, situatia se inrautateste de la o zi la alta, iar discrepanta este de aproape un an.
In consecinta, APAH-RO protesteaza public fata de atitudinea pe care o au reprezentantii Casei Judetene de Sanatate Iasi fata de acesti pacienti. S-au dat asigurari, in repetate randuri, ca se fac eforturi, insa, din pacate, acestea nu se vad si membrii APAH-RO considera ca, de fapt, sunt ignorati. Judetul Iasi se afla pe primul loc in tara in ceea ce priveste perioada de asteptare a terapiei antivirale. Situatia este cu atat mai alarmanta, cu cat, comparativ cu restul tarii, pe listele CAS Iasi se afla cei mai multi pacienti cu hepatita cronica virala B, C si D, adica aproximativ 500 de pacienti, dupa municipiul Bucuresti.
„Nu intelegem cum este posibil sa existe judete unde pacientii sa astepte maxim un an pana sa inceapa tratamentul, unde se fac eforturi pentru salvarea vietii acestor pacienti, iar la Iasi, unde numarul celor in asteptare este depasit doar de municipiul Bucuresti, perioada sa tot creasca. Ne este teama ca eforturile medicilor, care isi fac meseria si depisteaza pacienti, sunt compromise de perioada lunga de asteptare. In aceste conditii ne intrebam cine garanteaza pentru viata acestor oameni. Mai mult, daca sunt multi pacienti pe aceste liste, nu ar trebui atunci ca hepatita sa fie o prioritate si pentru reprezentantii CAS Iasi? Suntem profund ingrijorati de situatia de la Iasi si speram ca vocea noastra sa fie auzita” a declarat Marinela Debu, presedinta APAH-RO.
Daca reprezentantii CAS Iasi nu vor debloca aceasta situatie, APAH-RO isi rezerva dreptul de actiona in instanta institutia pentru ingradirea dreptului la viata al pacientilor cu afectiuni hepatice. Totodata, APAH-RO va sutine orice pacient cu hepatita cronica virala de pe aceasta lista de asteptare care va actiona in judecata CAS Iasi.
O situatie mai detaliata a situatiei pacientilor cu hepatita aflati pe listele de asteptare la nivel national va fi prezentata in data de 18 mai, la Mamaia, cu ocazia Conferintei de presa organizata in parteneriat de APAH-RO si SRGH, cu o zi inainte de deschiderea Congresului de Gastroenterologie.
Detalii pe marginea acestor date se pot obtine de la:

Marinela Debu, presedinte APAH-RO
0721.304.160
apahromania@yahoo.com

sau

Galia Eremia, presedinte APAH-RO, filiala Iasi,
tel. 0725.21.91.21
aparoiasi@yahoo.com

Nota:
Ascociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), cu filiala si la Iasi, este un ONG, fara scop lucrativ, cu statut juridic, lansat, intr-un cadru oficial la Bucuresti, in luna mai 2009, cu ocazia „Zilei Mondiale a Hepatitei” la acea data. Membra in Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) din 2009, APAH-RO a fost admisa incepand cu luna noiembrie 2010 in Alianta Mondiala pe Hepatita.

Statistici
Estimarile arata ca, in medie, in jur de 4,8% dintre romani sunt afectati de virusul hepatitei B sau si aproximativ 3,25% de virusul hepatitic C. Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la aproximativ 30% din pacienti, iar virusul hepatitei B e responsabil de 70% din cancerele hepatice primitive. In cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza. Un sfert din cei cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica, iar unu din cinci pacienti cu hepatita cronica C dezvolta cancer hepatic.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.