Doar cinci secunde din viaţa ta, pentru drepturile tale!

Asociatia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), împreună cu Alianţa Mondială a Hepatitei (WHA), Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA) şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România, vă invită la acţiune: cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, sâmbătă, 28 iulie, între orele 17.00 şi 19.00, în Parcul Unirii din Bucureşti, intrarea dinspre fântânile arteziene,
Prin simple gesturi, „Eu nu văd Răul! Eu nu aud despre Rău! Eu nu vorbesc de Rău!” vom atrage atenţia asupra pericolului hepatitei. Ne vom strânge cât mai mulţi oameni şi vom încerca să intrăm în Cartea Recordurilor Guinness, alături de alte asociaţii de pacienţi, într-un interval de 24 de ore, în locuri multiple din întreaga lume!

Acţiune demarată cu sprijinul:
Primăria București, BGS, Institutul Național de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”,
Janssen, Roche, BMS, Abbott, MSD (“Impreuna pentru viata, sanatate prin cunoastere” ), Zenyth Pharmaceuticals , Apemin Zizin, Rotary Bucuresti, KOL Medical Media

*******
Afecţiunile hepatice trebuie depistate la timp!
Pacienţii cu hepatită au dreptul la tratament indiferent unde trăiesc!
Pacienţii cu hepatită nu trebuie să fie discriminaţi!
Autorităţile trebuie să ia măsuri pentru ca această boală să fie tratată ca o problemă de sănătate publică!

În întreaga lume, peste 350 de milioane de oameni sunt afectaţi de virusul hepatitic B şi peste 160 de milioane de oameni sunt afectaţi de virusul hepatitic C.
În România, aproximativ 2 milioane de bolnavi suferă de hepatită cronică B sau C.
Hepatita poate afecta pe oricine, oricând!
Este important să întrebi medicul despre afecţiunile hepatice şi să te testezi!
Nu uita! Descoperită la timp, hepatita cronică virală poate fi tratată şi chiar vindecată!

Ppe site-ul OMS a fost publicat ieri un raport privind situatia hepatitelor la nivel global.
http://www.who.int/csr/disease/hepatitis/GHP_framework.pdf
*******

Cu ocazia conferinţei de presă desfăşurată azi, 25 iulie 2012, la Academia Europeană de HIV-SIDA şi de Boli Infecţioase din cadrul Institutului National de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Bals” (INBI), pentru a marca „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei” (28 iulie 2012), în acest an sub sloganul „Hepatita e mai aproape decât crezi”,

Conf. dr. Florin Căruntu a declarat: „În România, timpul de la depistarea hepatitei până la trimiterea către specialişti este foarte scurt, comparativ cu SUA, unde poate fi de 6 luni – un an. Accesul la tratamentul pentru hepatitele cronice e liber. Şi la accesul la depistare şi diagnostic stăm bine. Ne luptăm, însă, cu mentalitatea unor pacienţi care refuză să facă tratament şi a unor medici, în special medici de familie. Aici, la mentalitate, trebuie să lucrăm în continuare”.

„Este o evoluţie importantă a listei de aşteptare. Sigur că există Case Judeţene care nu trimit la Comisie dosarele în vederea aprobării, din mai multe motive. Casele judeţene au autonomie în a-şi gestiona fondurile şi au poate alte boli proritare”, a precizat Sofia Cealicu, reprezentant al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„E important să incurajăm adulţii să se testeze pentru hepatite şi, pentru a preveni o infecţie viitoare cu virusul hepatitic B, să se vaccineze. E necesar să avem programe de screening pentru persoanele aflate la risc, pentru familiile celor care ştiu că au deja o formă de hepatită cronică virală. E necesar să încurajăm femeile care îşi doresc un copil să se testeze, dacă este posibil chiar inainte de a rămâne însărcinate. Statisticile sunt ingrijorătoare în ceea ce priveşte prevalenţa, dar încă numărul celor depistaţi este destul de scăzut. Pe fondul situaţiei economice tot mai grea din ţară, problema costului analizelor este în mod clar un impediment
în calea unei depistări precoce a afecţiunii şi a urmăririi corespunzătoare a acesteia”, a declarat Marinela Debu, preşedinta APAH-RO.

Printre temele abordate la această conferinţă de presă, organizată de APAH-RO, în colaborare cu INMB, s-au abordat teme precum: evidenţierea problemelor întâmpinate în depistarea şi urmărirea unui pacient cu hepatită cronică virală, accesul la tratament şi la noile terapii, dar s-a discutat şi despre discriminarea în rândul pacienţilor cu afecţiuni hepatice.