APAH-RO Cluj face parte din Comitetul Mixt Guvern – ONG pentru Politica publică națională privind ONG în România

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România – Filiala Cluj (APAH-RO CLUJ) a fost selectată, pentru a face parte din Grupul de lucru a Organizațiilor Neguvernamentale  din România, și implicit din Comitetul Mixt Guvern  – ONG pentru Politica publică națională privind ONG în România.

Astfel, turdeanul  Stelian Ioan Mărginean – Președinte Apah-RO Cluj, a fost prezent la cele trei reuniuni ale Grupului de lucru ONG – GUVERN, ce s-au desfășurat în București în decursul  lunii martie și aprilie 2014. Cei 15 specialiști din sectorul neguvernamental din  Comitetului Mixt Guvern – ONG, împreună cu reprezentanții Guvernului au participat la reuniuni de pregătire și de negociere pentru Politica publică naționala privind ONG în România.

Grupul de lucru a definit forma finală a documentului „Politica Guvernului României privind ONG” și a purtat negocierea pe conținutul documentului de politică publică cu reprezentanții guvernamentali. La reuniuni au participat reprezentanți ai  Guvernului, ai Camerei Deputaților și ai Senatului României.

În data de 15.04.2014, în clădirea Senatului României, s-a desfășurat o masă rotunda pe tema „Relația dintre stat și organizații neguvernamentale – către o practică previzibilă”, în cadrul căreia s-au dezbătut și prezentat forma finală a documentelor pregătite de grupul de lucru.

Senatorul Alexandru Cordos s-a numărat printre cei prezenți, acordând o importanță deosebită acestui tip de asociere, acesta privind ca un act de normalitate apariția unei legi care să reglementeze colaborarea dintre ONG și Instituțiile Statului. Ca susținători ai  acestor demersuri s-au anunțat și Vicepreședintele Senatului României, Marius Obreja, dar și Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Guvernul a avut ca reprezentanți pe: Corneliu Visoianu – consilier al Cancelariei Primului Ministru, Emil Pantelimon, reprezentant al Ministerului Culturii, Simona Livideanu – reprezentantă a Ministerului Muncii, Eugen Ghiță – reprezentant al Ministerului Culturii, Romeo Moșoiu – reprezentant al Ministerului Educației Naționale, s.a.

Pe parcursul discuţiilor, au fost identificate trei direcții de urmat în colaborarea dintre cele două sectoare.

Cele trei direcţii de acţiune sunt:

1. Încheierea unui acord de colaborare cu Parlamentul României în vederea adoptării unei legi în care să fie stabilită metodologia de elaborare şi actualizare a politicii publice.

2. Încheierea unui acord de colaborare cu Guvernul României privind dezvoltarea la nivel naţional a unei politici publice coerente cu privire la ONG în România.

3. Adoptarea ca documente de politică publică privind ONG în România – documentul de poziţie şi a celor 2 coduri de conduita, respectiv codul de conduită privind finanţarea ONG şi codul de conduită privind consultarea ONG.

Prin masa rotundă „Relaţia dintre stat şi organizaţii neguvernamentale – către o practică previzibilă", organizaţiile au făcut următoarea mişcare pentru realizarea unei politici publice naţionale cu privire la sectorul neguvernamental. În forma sa finală, politica publică va fi rezultatul unui acord între legislativ şi executiv pe de o parte, şi sectorul neguvernamental.

Reuniunea a fost organizată în cadrul proiectului „Model participativ de elaborare a politicii publice naţionale privind ONG în România", derulat de către Agenţia pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale (AID-ONG), în parteneriat cu Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, sub înaltul patronaj al Vicepreşedintelui Senatului României, Marius Obreja.

Este  nevoie de o politică publică naţională cu privire la sectorul ONG pentru că Sectorul neguvernamental resimte acut nevoia unei strategii coerente şi unitare care să depăşească mandatele unui ministru şi care să definească atitudinea şi comportamentul instituţiilor publice cu privire la relaţia cu sectorul neguvernamental. În lumina lipsei de coerenţă a relaţiilor prezente, devine evidentă necesitatea unui document de politică publică care să specifice cât mai clar principiile care să stea la baza dialogului instituţional.

Masa rotundă „Relaţia dintre stat şi organizaţii neguvernamentale – către o practică previzibilă" a fost organizată în cadrul proiectului „Model participativ de elaborare a politicii publice naţionale privind ONG în România", care  şi-a propus realizarea unui set de instrumente, metode şi a unui cadru instituţional la nivel naţional pentru definirea unei politici publice coerente în domeniu.

În calitate de Președinte a  Apah-Ro Cluj as dori să-i mulțumesc pe această cale d-lui Senator Alexandru Cordos pentru că a răspuns afirmativ invitaței de a participa la această masă rotundă și pentru faptul că va susține initiațiva acestui Comitet Mixt Guvern – ONG. Susținând acest act de normalitate susține și munca organizațiilor societății civile.

Proiectul este inițiat de către Agenţia pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale (AID-ONG), având ca principal partener Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, şi vizează realizarea mai multor instrumente de politică publică de tip COMPACT (Community Pact) dedicate dezvoltării relaţiilor dintre autorităţi publice şi organizaţii neguvernamentale.

Aceasta comisie se v-a întâlni lunar sau de cate ori este nevoie. În prezent, se așteaptă permanentizarea reprezentanților guvernului și semnarea protocoalelor de către Guvernul României, Senat și Camera Deputaților.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]