Dr. Lucian Sârbu, medic specialist oftalmolog
Clinica “Opticristal” Braşov
Hepatitele cronice, în special cele cornice cu virus B sau C, pot duce în timp la complicaţii oculare dintre cele mai severe. Uveite, nevrite optice retrobulbare, neuropatii optice, corioretinite, atrofii optice – reprezinţă toate afecţiuni grave ce pot fi determinate de hepatite şi pot duce la scăderea dramatică a vederii. De asemenea, hepatitele, în asociaţie cu alte afecţiuni cronice, cresc prevalenţa unor boli vasculare oculare, cum ar fi trombozele venoase retiniene sau ocluziile arteriale.
În plus, tratamentul, atât de necesar în afecţiunile hepatice cronice, poate fi grevat şi de complicaţii ocular, precum cataractă, glaucom sau inflamaţii ale polului posterior al ochiului.
Din fericire, o bună parte din aceste boli pot fi tratate cu success cu ajutorul laserului.
Aplicaţiile laserului în oftalmologia modernă sunt multiple. De la operaţiile “estetice”, pentru a scăpa de ochelari, şi până la operaţiile ce duc la salvarea vederii – din glaucom sau diabet, laserul îşi are un rol foarte bine definit.
Aparatul folosit, numit Zeiss Visulas YAG III Combi, este un model de ultimă generaţie ce permite realizarea de tratamente complexe, atât de pol anterior, cât şi de pol posterior al ochiului. Dispunem de asemenea şi de alte aparate ce fac posibilă atât punerea unui diagnostic correct, cât şi urmărirea pacientului tratat laser, cum ar fi camera Zeiss, ce permite fotografierea cu maximă rezoluţie a retinei şi angiografia cu Fluoresceina.
În continuare, voi face o scurtă trecere în revistă a procedeelor terapeutice laser, cu rezultate foarte bune:
Iridotomia laser – are rolul de a crea o cale adiacentă de eliminare a umorii apoase (lichidul intraocular); se foloseşte în glaucoamele cu unghi inchis, când lichidul nu se mai drenează normal din ochi, ducând la creşterea marcată a presiunii intraoculare.
Capsulotomia laser – se efectuează în cazul opacifierii capsulei posterioare cristaliniene (cataracta secundară), cea mai frecventa complicaţie a operaţiei de cataractă; cu ajutorul laserului Yag se realizează o breşă în zona optică a acestei capsule opace, restaurând în totalitate vederea.
Fotocoagularea laser a retinei este utilizată în primul rând pentru pacienţii diabetici ce au un stadiu avansat de retinopatie, cu rolul de a îmbunătăţi vascularizaţia retinei. Pe lângă retinopatia diabetică, şi alte boli ale fundului de ochi beneficiază astăzi de tratament laser: ocluzie de ram sau trunchi al venei centrale a retinei, rupturi retiniene, leziuni degenerative retiniene, corioretinopatie seroasă centrală, degenerescenţa maculara legată de vârstă, tumori intraoculare, retinopatia de prematuritate, macroanevrisme retinene, hemangioame, malformaţii vasculare.
Terapia laser în oftalmologie nu este lipsită de riscuri, dar acestea sunt minime şi pot fi evitate în marea lor majoritate prin respectarea de către medic a unor protocoale stricte şi prin urmarea riguroasă de către pacient a indicaţiilor pre şi postoperatorii.
Preţul unei şedinte de tratament variază între 150 şi 250 de lei şi sunt justificate în primul rând de costul mare al echipamentelor medicale.
Echipa de medici care efectuează aceste tratamente este formată din dr. Cătălina Păcurar, dr. Lucian Sârbu şi dr. Mlădiţa Bazarca.
Lasă un răspuns