Cat este de importanta cantitatea de virus hepatitic B
Prof. Dr. Mircea Diculescu,
Șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie, București
O întrebare, fără îndoială, inutilă! Oricine poate gândi că este un lucru important, atâta vreme cât ştim că avem o infecţie cu un virus hepatitic.
Dacă ne imaginăm cetatea ficatului nostru atacată de oastea virusului B, înţelegem clar că este important cât de rezistentă este cetatea (dacă a mai fost atacată şi de alţi duşmani, precum alcoolul sau hepatita C), cât de gros este fumul deasupra cetăţii declanşat de războiul ce se duce între oş tenii noştri şi virusurile hepatitice (transaminazele, adică ALT sau GPT). De asemenea, este important să ve dem înăuntrul cetăţii câte case a distrus duşmanul. Din pă cate, nu putem evalua siguri acest lucru, decât prin puncţie biopsie hepatică, metodele indirect de vizualizare – case, şcoli, spitale şi poduri distruse – nu sunt încă una nim acceptate. Este deci important de ştiut câţi oşteni a adus duşmanul în cetate!
Întrebarea are tâlc în momentul în care, deasupra ce tăţii, „fumul” transaminazelor nu se vede şi ne gândim în ce măsura merită riscul (minor, dar nu zero) să facem o puncţie biopsie hepatică. În aceste situaţii, nivelul viremiei (adică numărătoarea de particule virale în sânge) poate fi decisivă în legatură cu instituirea tratamentului antiviral. În hepatita cronică virală B avem azi (din fericire!) tratamente antivirale performante. Din păcate, nimic nu este gratis pe această lume. Şi nu vorbim la acest nivel de bani, ci de costuri pentru sănătatea noastră. Interferonul şi ruda sa cu acţiune prelungită peg-interferonul sunt molecule efica ce, dar nu complet şi nu întotdeauna.
Efectele se cun dare sunt frecvente şi, uneori, intolerabile pentru pacient (ca simptomatologie) sau pentru medic (ca teste de laborator care prevestesc accidente câteodată foarte grave). Medicamentele orale sunt mult mai uşor de tole rat, dar, din nefericire, pot selecta în timp mutanţi de virusuri rezistenţi la anumite tratamente. Şi în aceste situaţii, decizia despre ce tip de tratament antiviral este suge rată de numărul de duşmani prezenţi în cetatea ficatului nostru, respectiv viremia sau încărcătura virală. Este important de ştiut, la acest nivel, că de cele mai multe ori persoanele care au fost infectate cu virus hepatitic B au sau vor avea toată viaţa o cantitate minimă şi, în imensa majoritate a situaţiilor, inofesnivă, pentru ce tate de virus B. Ideea unui război cu virusul în propria noastră cetate nu se pune, întrucât distrugerile în ficat provocate de război sunt inacceptabile, selecţia de mutanţi virali agresivi (mai agresivi decât virusul iniţial) fiind două din cele mai evidente dezavantaje.
Cat este de importanta cantitatea de virus hepatitic B
În această situaţie apare clară ideea pe care am dorit să o discut în materialul de faţă: care este numărul de particule virale la care nu trebuie să ne temem, care este numărul de particule virale de care trebuie să ne temem şi unde trebuie făcute teste suplimentare, adică, eventual, puncţie biopsie hepatică?În acest moment, cititorul nostru tebuie să înţeleagă că există mai multe (din nefericire!) metode de numărătoare a virusului hepatitic B. Este inutil să le enumere pe toate, cititorul probabil că nu va înţelege nimic. De obicei, măsurătoarea se face fie în copii pe mililitru, fie în unităţi internaţionale (i.u.) pe mililitru. Ne gândim că o unitate interrnaţională are aproximativ cinci copii.
Ultima intrebare pe care cititorii noştri, în mod legitim, şi-o vor pune, este „de ce ne interesează pe noi acest lucru? Nu este treaba medicului care mă tratează să facă aceste teste?” Bineînţeles că este treaba lui! Din păcate, în sistemul de sănătate public în România, tot mai puţine spitale au reactivi, pentru a efectua aceste teste gratuit. Unii încearcă să obţină fondurile necesare prin includerea în trialuri clinice.
La ora actuală, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu are (încă) fonduri pentru aceste teste. Banii merg pentru achitarea costurilor medicamentelor. Viremia este însă necesară nu numai pentru decizia când şi cu ce începem tratamentul antiviral, ci şi pentru urmărirea atentă şi corectă a acestuia. Pentru aceste motive, eforturile medicilor şi pacienţilor trebuie concertate în scopul final al victoriei – azi, posibilă – împotriva unui inamic atât de răspândit la noi în ţară – virusul hepatitic B!
Lasă un răspuns