Despre Hepatita E

foto: virology-online.com

Este o boala hepatica infectioasa cauzata de virusul hepatitei E (VHE). Se transmite pe cale digestiva, prin contact cu fecalele unei persoane infectate sau prin alimente si apa contaminate.

Nu exista un vaccin. Prevenirea se face prin evitarea expunerii la virus: respectarea regulilor de igiena personala, evitarea consumului de apa potential contaminata, prelucrarea termica corespunzatoare a alimentelor sau spalarea din abundenta a alimentelor care se consuma nefierte (legume, salate, fructe, etc). Masuri suplimentare de precautie trebuie luate de cei ce calatoresc in anumite zone cu risc crescut de contaminare (Asia Centrala si de Sud-Est, nordul si vestul Africii, Mexic1) .

Hepatita cu virus E are numai forma acuta, nu se cronicizeaza. De regula, hepatita E se vindeca de la sine in cateva saptamani sau luni. O situatie deosebita o reprezinta insa femeile gravide, la care boala se poate manifesta mult mai grav, sub forma de hepatita fulminanta, ducand in 20% dintre cazuri la deces, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii2.

Note

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.