Despre Hepatita D

foto: stanford.edu

Hepatita D (“hepatita delta”)

Este o boala hepatica infectioasa produsa de virusul hepatitei D (VHD), care se poate inmulti doar in prezenta virusului hepatitei virale B (VHB). Virusul hepatitei D se transmite prin contact cu sange si fluide corporale (sperma, secretii vaginale, saliva) infectate. Infectia poate apare in acelasi timp cu hepatita B sau la persoane care sunt deja infectate cu virusul hepatitei B.
Pacientii cu hepatita B, care au si hepatita D, prezinta un risc mai mare de a dezvolta hepatita fulminanta, hepatite cronice in forme mai severe si o tendinta mai crescuta spre ciroza1, decat cei care au doar hepatita B.

Prevenirea se face prin vaccinare impotriva virusului B, in absenta caruia virusul D nu se poate dezvolta.
La persoanele nevaccinate, infectia cu virus hepatitic D poate fi prevenita prin:

  • evitarea expunerii la sangele altei persoane, direct sau prin instrumentar infectat, de uz medical, stomatologic, cosmetic;
  • neutilizarea in comun de ace, seringi pentru droguri;
  • evitarea folosirii in comun a obiectelor de igiena personala (periuta de dinti, aparat de ras, forfecuta de unghii etc.) care pot avea urme de sange infectat pe ele (chiar daca nu e vizibil);
  • folosirea prezervativului.

Hepatita D are aceleasi arii de raspandire ca hepatita B, dar nu inregistreaza aceleasi varfuri. Apare mai ales in Rusia, Romania, sudul Italiei, tarile mediteraneene, America de Sud, Africa2.
Nu exista vaccin impotriva hepatitei D. Hepatita D cronica este tratata cu interferon.

Note:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.