Cancerul hepatic denumit si hepatom sau cancer hepatic primitiv reprezinta o inmultire necontrolata a unor celulele din structura ficatului, acestea neindeplinind rolul lor initial, si, prin utilizarea rezervelor energetice, impiedicand si functionarea celulelor hepatice sanatoase.
Indiferent de celulele din care porneste dezvoltarea initiala, in lipsa tratamentului tumora se dezvolta progresiv si poate da metastaze locale (in ficat) sau la distanta, in abdomen, plamani, oase, creier, ganglioni.
Cancerul hepatic poate sa apara la o persoana fara nici o boala, dar cel mai frecvent apare la cei cu ciroza hepatica indiferent de cauza acesteia, consumatorii de alcool sau la cei cu infectie cu virusul hepatitic B sau C.
Cele mai frecvente simptome care pot sugera un cancer la ficat sunt:
- agravarea bolii de ficat preexistente (ciroza) – scaderea cantitatii de urina eliminata, marirea ascitei, tulburari de constienta, etc
- scaderea in greutate de cauza inexplicabila
- marirea de volum a abdomenului prin ascita (lichid in abdomen) sau cresterea marimii ficatului
- durerea subcostala drepta care poate merge catre umarul drept
- disconfort in aceeasi zona
- icter care se agraveaza progresiv
- scaderea apetitului
- greata
Simptomele nu sunt suficiente pentru a preciza exact diagnosticul de cancer hepatic, dar medicul, la examinarea pacientului, poate descoperi o serie de semne care ajuta la diagnostic:
- hepatomegalie (marirea ficatului) dureroasa, ficatul avand suprafata neregulata, nodulara, uneori observabila cu ochiul liber chiar de catre pacient
- splenomegalie (marirea splinei)- daca diagnosticul de cancer de ficat a aparut la un pacient cu ciroza hepatica
- ascita (lichid in abdomen) datorata fie asocierii cirozei hepatice, fie metastazelor canceroase abdominale
- adenopatii (ganglini mariti) datorita metastazelor
Lasă un răspuns