„Împotriva hepatitei alături de pacienţi” – proiect pilot Screening AgHbs – Bucureşti, Prahova, Bacău, Mureş, Gorj, Buzău, Braşov

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), în colaborare cu Societatea Naţională a Medicilor de Familie (SNMF) şi Laboratoarele Bioclinica, având sprijinul Bristol Myers Squibb, au lansat campania „Împotriva hepatitei alături de pacienţi”, un proiect pilot pe Screening AgHbs (testare gratuită pentru depistarea virusului hepatitei B), aplicat în Bucureşti şi în alte şase judeţe: Prahova, Bacău, Mureş, Gorj, Buzău şi Braşov.

Iniţiativa a fost anunţată în cadrul conferinţei de presă susţinută miercuri, 22 mai 2013, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” (INBI) Bucureşti, la care au participat: Acad. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel – manager INBI, prof. dr. Victoria Aramă – medic primar INBI, dr. Rodica Tănăsescu – preşedinte SNMF, Cezar Irimia – preşedinte APCR şi Marinela Debu – preşedinte APAH-RO.

Astfel, 9.000 de vouchere vor fi distribuite gratuit prin intermediul celor 280 de medici de familie înscrişi în proiect din locaţiile amintite. Vor beneficia de această facilitate persoanele din grupele de risc, respectiv cu:

  •       Transaminaza (AST ALT) crescută
  •       Transfuzie de sânge sau produse de sânge
  •       Proceduri medicale/stomatologice invazive
  •       Profesie care expune persoanele la răni prin care poate veni în contact cu sângele altora (ex. personal medical)
  •       Utilizare de droguri cu administrare intranazală sau intravenoasă
  •       Tatuaje sau piercing-uri
  •       Contacte sexuale întâmplătoare multiple sau cu persoane infectate HVB
  •       Sarcina

„Salut asemenea iniţiative, mai ales că şi eu sunt pacient cu virus B. Oricum, la nivel de Alianţă, avem această intenţie de a face presiuni pentru screening pe mai toate bolile cronice şi sperăm ca Ministerul Sănătăţii să îl bugeteze, astfel încât, pe viitor, să nu îngroşăm rândurile pacienţilor cu asemenea boli cronice. Să prevenim e mai ieftin şi mai uşor decât să tratăm, iar costurile vor fi reduse esenţial”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Mă bucur că a fost demarat acest screening, chiar dacă doar în o parte din judeţele ţării, pentru că trebuie să diagnosticăm cât mai mulţi pacienţi, pentru a-i putea ulterior monitoriza şi trata, conform ghidurilor internaţionale. Personal, am încercat să mă implic cât mai mult în acest proiect şi am pregătit, alături de colegii mei din INBI, un curs adresat medicilor de familie, ce va fi postat pe o platformă de educaţie medicală gratuită şi unde va putea fi accesat de toţi medicii de familie din ţară. Acolo vor găsi date referitoare la epidemiologia infecţiei cu virusul hepatic B, la modalităţile actuale de diagnostic, precum şi la opţiunile terapeutice actuale, pentru a face un tratament cât mai corect”, a declarat prof. dr. Victoria Aramă.

Virusurile hepatitice reprezintă un pericol real pentru populație, pentru că acestea pot duce la complicaţii severe precum ciroza sau cancerul hepatic. Din acest motiv există o preocupare serioasă a medicilor de familie pentru depistarea precoce a pacienţilor infectaţi cu acest virus, pe de o parte pentru a putea interveni din timp în monitorizarea şi tratarea lor, iar pe de altă parte este vorba şi de prevenţia infectării prin măsuri care ţin de stilul de viaţă. Există soluţii, iar noi trebuie să căutăm pacienţii care au nevoie de ele astfel încât să nu mai asistăm la atâtea drame, pentru că ciroza şi cancerul hepatic sunt boli crunte, care afectează întreaga familie a pacientului şi chiar societatea în ansamblul ei”, a precizat dr. Rodica Tănăsescu preşedinte SNMF.

Şi pe această cale dorim să încurajăm testarea, să îi determinăm pe oameni să se preocupe de sănătatea lor gândind că e mai bine să ştii, pentru a acţiona la timp, decât să nu faci nimic şi apoi să te întrebi ce ar fi fost dacă ştiai mai devreme. APAH-RO a acordat încă de la înfiinţare atenţie problematicii hepatitei B, mai ales în rândul tinerilor si al femeilor care îşi doresc un copil. Acest proiect este necesar pentru că, din punctul nostru de vedere, trebuie făcuţi paşi, chiar dacă mărunţi, deopotrivă de autorităţi, medici, asociaţii de pacienţi, pentru a putea depista afecţiunile hepatice la timp. Hepatita cronica B este o boală care nu trebuie subestimată”, a subliniat Marinela Debu.

Testaţi-vă! Dacă sunteţi pozitivi la testele HVB, testaţi-vă partenerii, iar dacă aceştia sunt negativi, să se vaccineze. Totodată, în momentul în care sunteţi găsiţi pozitivi, este bine să mergeţi la un medic specialist să vă ia în evidenţă, să vă stadializeze boala şi, dacă se impune, să vi se prescrie tratament”, a punctat prof. Adrian Streinu-Cercel.

Totodată, cu această ocazie, APAH-RO, membră în Asociaţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), Alianţa Mondială pe Hepatite (WHA) şi în Asocaţia europeană a pacienţilor cu boli de ficat (ELPA), a marcat şi patru ani de activitate.

Campania demarată se va încheia la 1 septembrie 2013, iar rezultatele vor fi anunţate în cadrul Conferinţei APAH-RO, programată pentru luna octombrie la Braşov.

NOTĂ!

Campania va debuta succesiv în locaţiile amintite, iar lista medicilor care au intrat în program va fi afişata în curând pe site-ul hepato.ro, pe măsură cecampania va începe în fiecare judeţ din cele anunţate.

Orice persoană care se încadrează în grupele de risc menţionate în program şi doreşte să se testeze se poate înscrie prin e-mail la adresa hepatobv@gmail.com sau apelând Call Center-ul APAH-RO 0268.474.400 (tasta 1, apel cu tarif normal, de luni până vineri, între orele 10.00 – 16.00), menţionând numele, un număr de telefon pentru contact şi medicul de familie la care este înscris. Asigurăm confidenţialitatea acestor informaţii.

Astfel, va fi anunţat când îşi poate ridica voucherul cu care se va prezenta la laborator, pentru a beneficia de testare gratuită.

Relaţii la telefon:

0725.21.91.20 (Camelia Vlad),

0721.30.41.60 (Marinela Debu)