Ziua Mamei cu Hepatita, editia a II-a, s-a încheiat

In 31 martie 2011, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a incheiat a doua editie a campaniei “Ziua mamei cu hepatita”, derulata pe tot parcursul lunii martie in mai multe zone din tara, cu tema “Sa recunoastem hepatita!” Astfel, in sapte localitati (Brasov, Bucuresti, Arad, Cluj, Iasi, Timisoara si Constanta) au fost organizate intruniri, la care au participat, cumulat, peste 200 de persoane de toate varstele (elevi, studenti, lucratori si pensionari, femei insarcinate etc.), care au avut ocazia sa se informeze cu privire la modul de transmitere a virusului hepatitic de tip B si C, direct de la cei 25 de medicii invitati. In restul teritoriului, voluntarii APAH-RO au distribuit reviste si materiale informative pe aceeasi tematica.

Cu aceasta ocazie, in baza discutiilor din cadrul reuniunilor, s-au conturat cateva concluzii: costuri ridicate ale imunoglobulinei pentru copiii proveniti din mame cu hepatita B, pe piata romaneasca variind intre 800 si peste 1.000 de lei (de doua luni, produsul se afla pe lista de medicamente recunoscute); hepatitele (de tip B si C) sunt afectiuni care ar trebui luate in serios, in special de cei cu varsta de peste 18 ani, sa se testeze si sa se vaccineze.

“La intalnirile noastre am avut si tineri de 19-20 de ani cu hepatita B. Tinerii au nevoie de informare continua in ceea ce priveste hepatitele virale, in egala masura cu pacientii si familiile acestora. De asemenea, am constatat ca tot mai multi pacienti nu mai reusesc sa isi repete la timp analizele. Medicii au fost, in general, foarte deschisi in a participa la aceste actiuni. Pacientii au pus intrebari pornind de la accesul la tratament, cand este nevoie de terapia antivirala si de ce, cum si cine intocmeste si depune dosarul, analizele obligatorii si urmarirea lor in timpul sarcinii, modul in care ar trebui sa se apere cand sunt discriminati, daca sunt meserii pe care nu ar putea sa le practice din cauza bolii si multe altele”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO.

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=g48kSCGfzOM

Nota:
Ascociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO este o organizatie fara scop lucrativ, cu statut juridic, lansat, intr-un cadru oficial la Bucuresti, in luna mai 2009, cu ocazia “Zilei Mondiale a Hepatitei” la acea data, in prezenta Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel si Prof. dr. Mircea Diculescu. Membra in Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) din 2009, APAH-RO a fost admisa incepand cu luna noiembrie 2010 in Alianta Mondiala pe Hepatita.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.