Braşov, 16-17 octombrie 2009
Locație: Hotel Cubix
Prima întâlnire a pacienţilor cu afecţiuni hepatice din România a reunit la Braşov, în perioada 16-17 octombrie 2009, peste 150 de participanţi – pacienţi cu afecţiuni hepatice şi alte maladii cronice, susţinători ai acestora, precum şi medici, veniţi din toate colţurile ţării. Scopul declarat al acţiunii, organizată de membrii şi susţinătorii Asociaţiei Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), a fost acela de a face cunoscute proiectele organizației, dar și de a se cunoaște pacienții între ei, pentru ca împreună să devină o forță și să-și apere dreptul la viață.
Ineditul evenimentului a constat în faptul că oamenii afectați de virusurile hepatice au avut ocazia, în cele două zile, să se afle în prejma medicilor specializați pe diverse patologii și să le pună întrebările care îi frământau poate de ani de zile, privitor la afecțiunile lor, formatul programului facilitând această oportunitate.
Deși, după cum au recunoscut ulterior, mulți pacienți au venit la Brașov cu îndoiala în suflet că prin prin simpla prezență la această manifestare se va schimba cu ceva starea lor de sănătate, toți au plecat mulțumiți, mai ales de bagajul de cunoștințe pe care l-au acumulat. Informațiile utile le-au fost oferite în primul rând de medicii specialiști în Gastroenterologie, Medicină Internă, Boli Infecțioase, Oftalmologie, Stomatologie, Ginecologie, Farmacie și Psihologie, după cum urmează: prof. dr. Mircea Diculescu – Centrul de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni, dr. Adriana Moţoc – Boli Infecţioase București, dr. Manuela Curescu – Boli Infecţioase Timișoara, Huţănaşu Ilie – Cătălin – Gastroenerologie Iași, prof. dr. Florin Căruntu – Boli Infecțioase București, dr. Cătălina Păcurar – oftalmolog Spitalul Militar Brașov, dr. Gheorghe Preda – obstetrică-ginecologie Maternitatea Brașov, dr. Elena Cocuz – Boli Infecţioase Brașov, dr. Mihaela Albu și dr. Traian Bozocea – Asociaţia Medicilor Dentişti Brașov, dr. Călin Cipăian – Boli Interne Sibiu, dr. Felicia Constandiş – Boli Infecţioase Brașov, farm. Rodica Aluaş – Farmacie Cluj, dr. Lucia Alb – Psihologie Cluj, dr. Elena Dumea – Boli Infecţioase Constanța.
Pentru că știu ce înseamnă suferința, la evenimentul organizat de APAH-RO s-au prezentat, pentru a-i susține pe cei afectaţi de virusurile hepatitice, și reprentanții altor asociații de bolnavi cronic, de altfel partenere APAH-RO.
Un alt obiectiv atins prin manifestarea de la Brașov a fost socializarea pacienților, deoarece este binecunoscut faptul că orice suferință este mai ușor de acceptat și suportat atunci când se constată apartenența la un grup, cu probleme de sănătate asemănătoare. Chiar și prin simplul fapt că și-au împărtășit experiențele trăite în lupta lor cu boala, dar și cu sistemul, ei au conștientizat că afecțiunile lor nu sunt atributul unei anumite categorii sociale sau o pedeapsă de care să le fie rușine. Pe de altă parte, participanții în sala de conferință au putut afla informații complete și complexe despre afecțiunea lor, din prezentările specialiștilor, o parte dintre acestea fiind transpuse și în paginile revistei APAH-RO, lansată cu această ocazie.
Astfel, s-au pus bazele unor noi filiale APAH-RO, pe lângă cea existentă de la Arad, o parte dintre pacienți arătându-și disponibilitatea de a se implica, prin susținerea programelor organizației, în zonele din care provin, precum Iași, Ialomița, Bacău sau București.
Nici despre toți medicii care au răspuns invitației APAH-RO, de a prezenta în fața pacienților lucrări despre afecțiunile hepatitice, nu putem spune că au fost la început prea încrezători în atingerea obiectivelor noastre. Însă au recunoscut, la rândul lor, spre final, că evenimentul a fost o reușită, dacă ne bazăm pe încurajările primite, dar și pe promisiunile lor de sprijin în viitor.
Periodicul APAH-RO, conține 32 de pagini cu informații referitoare la toate afecțiunile cauzate de virusurile hepatitice, oferite cu sprijinul medicilor din domeniu. Considerăm că revista este foarte utilă în special pacienților, dar nu numai, care nu au acces la internet, dar au nevoie acută de informație.
În desfășurarea evenimentului APAH-RO de la Brașov, un aport important l-au avut sponsorii, cu ajutorul cărora am reușit să susținem financiar cazarea și transportul tuturor pacienților veniți din țară, materialele promoționale și contravaloarea primului tiraj al publicației APAH-RO. Asociația Medicilor Dentiști Brașov a asigurat pacienților masa de prânz din 16 octombrie.
Lasă un răspuns