Raspunsul Ministerului Sanatatii la adresa APAH-RO din 28.05.2020

Raspunsul Ministerului Sanatatii la adresa APAH-RO din 28.05.2020

 

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

DIRECTIA GENERALĂ DE ASISTENTĂ MEDICALĂ SI SĂNĂTATE PUBLICÂ

Nr. înreg. NT 1840 e din 09.06.2020

CĂTRE,

ASOCIAȚIA PACIENȚILOR CU AFECTIUNI HEPATICE DIN ROMÂNIA

În atenția doamnei Președinte, Marinela DEBU roaph@qmail.com, hepatobv@qmail.com

Urmare memoriului dumneavoastră transmis prin poșta electronică Ministerului Sănătății — Cabinet Ministru, unde a fost înregistrat cu nr. 1840/28.05.2020, prin care solicitati precizări legate de unitățile medicale accesibile pacienților cu hepatite virale și boli infecțioase, vă comunicăm următoarele:

  • Potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătatii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testati pozitiv cu virusul SARSCoV-2 în faza I și în faza a 1/-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare: ‘După încetarea stării de urgență, în funcție de evoluția epidemiologică locală, se pot relua internările și intervențiile chirurgicale programate, precum și activitatea din ambulatorii, nefiind necesară respectarea procentelor menționate la subpct. 1.

În funcție de evoluția epidemiologică locală, spitalele care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2 pot asigura, cu avizul direcțiilor de sănătate județene și a municipiului București, asistența medicală și pacienților non-COVlD-19 în condițiile existenței circuitelor funcționale complet separate, fără, a fi necesară externarea/transferarea tuturor pacienții internați către alte spitale. ”

  • De asemenea art. 4 al aceluiași act normativ precizează următoarele: „Toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile planului de măsuri prevăzut la art. 1. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform prevederilor legale.”
  • În Monitorul Oficial al României nr. 437/25.05.2020 a fost publicat Ordinul ministrului sănătății nr. 828/2020 privind măsurile de organizare și desfășurare a activității la nivelul cabinetelor stomatologice, la nivelul unităților sanitare non-COVID și al ambulatoriilor de specialitate pe perioada stării de alertă.

Asadar având în vedere mentiunile de mai sus unitătile sanitare non-COVID si-au reluat activitatea începând cu data de 15-18 mai în conditiile prezentate în actele normative amintite mai sus, iar cu avizul directiilor de sănătate publică, unitățile desemnate unităti COVID sau de suport COVID pot asiqura asistenta medicală pacienților non COVID cu conditia respectării circuitelor complet separate.

 

Str. Cristian Popișteanu nr. 1-3, sector l, cod 010024 București, România

Tel. +4021 3072667/624 Fax: +4021 3131452/3072567 e-mail: dam@ms.ro

 

Cu deosebită stimă,

DIRECTOR GENERAL,   DR. AMALIA SERBAN

ȘEF SERVICIU,     DR. COSTIN ILIUȚĂ

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.