Provocările sistemului oncologic din România în 2014

Pentru al patrulea an consecutiv, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului printr-o dezbatere cu tema  “Provocările Sistemului Oncologic din România în 2014”.

În contextul mult aşteptatei reactualizări a listei medicamentelor compensate, după o pauză de şase ani, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer doreşte să atragă atenţia asupra necesităţii ca pacienţii diagnosticaţi cu afecţiuni maligne să poată primi tratamentele de care au nevoie, la timp şi personalizate profilului lor oncologic.

Ca urmare, sunt salutare acţiunile derulate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în toamna anului 2013, pentru eliminarea listelor de aşteptare în Oncologie, însă Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer consideră că aceste demersuri punctuale trebuie să devină normalitate, astfel încât pacienţii să poată primi tratamentul ce le este vital cât mai curând posibil.

Cu excepţia tratamentelor pentru unele afecţiuni maligne hematologice, la acest moment, listele de aşteptare s-au refăcut, pacienţii cu cancer aşteptând să intre pe tratament în medie între câteva săptămâni şi câteva luni, în funcţie de boala oncologică de care suferă. La mulţi dintre aceşti pacienţi, boala progresează în această perioadă de aşteptare, astfel încât pacientul respectiv este scos din listă.

Un an al schimbărilor

Anul 2014 se anunţă a fi un an al schimbărilor în sistemul medical din România. Ministerul Sănătăţii a declarat că va adăuga, primăvara aceasta, pe lista medicamentelor compensate, 130 de molecule noi sau indicaţii terapeutice noi. Cele mai multe dintre molecule sunt destinate bolnavilor cu cancer (16%), urmate de moleculele pentru diabet, boli reumatice, hepatite virale, insuficienţă cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză ori transplant (pentru prevenirea respingerii grefei).

Noile molecule oncologice care au primit aprobarea Comisiilor de Specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii se adresează unor tipuri de cancer fără prea multe opţiuni terapeutice până acum: melanomul metastatic, adenocarcinomul gastric, cancerul pulmonar şi aşa mai departe. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer atrage de asemenea atenţia asupra necesităţii actualizării periodice a listelor de medicamente gratuite şi compensate – trimestrial – astfel încât să nu se mai înregistreze sincope de genul celei din prezent. În prezent, pacienţii din România aşteaptă noile terapii de aproape 6 ani!

“Potrivit studiului „Impactul medicamentelor compensate în România 2008 – 2013”, realizat la sfârşitul anului trecut de Local American Working Group (LAWG), bugetul pe care Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) îl alocă actualizării listei variază de la 217 milioane lei, în primul an de compensare, la 487 milioane, în al treilea an. Înseamnă 2,3, respectiv 5,2% din bugetul FNUASS alocat medicamentelor în 2013. Este puţin, dacă ne gândim cât de mari vor fi beneficiile pentru pacienţi! Câte vieţi am pierdut din cauza amânării, timp de şase ani, a reactualizării listei de medicamente compensate? De acum, zeci de mii de vieţi vor fi câştigate”, subliniază Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Începând cu 2014, autorităţile doresc ca programul de Oncologie să devină, până la sfârşitul anului, un program-etalon, alături de programele pentru diabet şi transplant. Acest lucru se va întâmpla, potrivit declaraţiilor Ministerului Sănătăţii, datorită creşterii domeniului de intervenţie şi a calităţii terapiilor, dar şi datorită aplicării unui management diferit. În prezent, pe lângă sincopele legate de disponibilitatea medicamentelor, se înregistrează o lipsă acută a echipamentelor de radioterapie precum şi a serviciilor de consiliere psihologică pentru pacienţii cu cancer, în spitale.

“Pentru bolnavii de cancer, timpul este “medicamentul” cel mai important. La nivel mondial, se derulează sute de studii pentru descoperirea a noi tratamente pentru cele peste 200 de boli din sfera oncologică, mai eficiente şi ţintite pe pacient. Vorbim de aşa zisele tratamente personalizate. Este necesară o actualizare frecventă a listei medicamentelor compensate, pentru a le oferi şi pacienţilor români dreptul la aceste terapii de ultimă generaţie. Controlul eficient al cancerului presupune administrarea din timp a tratamentelor, stoparea evoluţiei bolii şi a apariţiei complicaţiilor”,  a continuat dl. Cezar Irimia.

Potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN 2012 – în România apar anual 78.800 noi cazuri de cancer, în creştere cu aproape 4.000 de cazuri de la ultimul raport, din 2008. Prevalenţa pe ultimii 5 ani (numărul total de pacienţi) este de 178.400 de cazuri. Cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în ţara noastră, urmat de cancerul colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin.1

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului în România, cu sprijinul Roche România şi Bristol-Myers Squibb România. Evenimentele derulate cu această ocazie în ţara noastră sunt înscrise pe “Harta Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului”, disponibilă pe site-ul oficial www.worldcancerday.org, alăturându-se astfel manifestaţiilor din întreaga lume.

###

Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 35.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari. 

FABC este o federaţie formată din 16 asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: http://www.fabc.ro/.

Referinţe

GLOBOCAN 2012, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC: International Agency for Research on Cancer.http://globocan.iarc.fr