Petiţie online: Tratamente pentru hepatita C astăzi, nu mâine!

Iniţiator:

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), membră ELPA, WHA şi APCR

Către:

Preşedintele României, Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţionala a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Parlamentul României, Reprezentanţii României în Parlamentul European

 

Stimate domn, Stimată doamnă,

Pacienţii cu hepatită cronică C au nevoie de ajutorul dumneavoastră.

Avem nevoie de suportul fiecăruia pentru a opri drama noastră. Suntem mulţi, dar mult prea adesea trataţi cu promisiuni şi amânări nejustificate. Noi ne-am săturat să auzim mereu că nu sunt bani, că bugetul nu îşi permite, că vom avea acces in curând la tratament.

România are neşansa de a avea cea mai mare prevalenţă din UE în ceea ce priveşte virusul hepatitei C, o mortalitate ridicată ca urmare a cancerului hepatic şi, aşa cum anticipau studiile făcute de specialiştii în domeniu,  o creştere a numărului de pacienţi care suferă de ciroză hepatică. În plus, prin numeroasele amânări ale actualizării listei de medicamente compensate, mulţi oameni pierd şansa de a beneficia de tratament adecvat, asemănător altor state membre  UE.

Studii recente arată cât se poate de clar că terapiile noi şi inovatoare ajută atât la salvarea vieţilor noastre cât şi la economii pentru bugetul de stat pe termen mediu şi lung.

Nu ne dorim să fim asistaţi social, nu ne dorim să cerşim mila nimănui, vrem doar să nu mai trebuiască să căutăm cu disperare soluţii de a ne trata în alte tări, când noi muncim şi plătim taxe în România. Printre drepturile noastre aşa cum sunt ele prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, semnată şi de România, se află şi dreptul la sănătate. Nu ne luaţi acest drept! Hepatita C este una dintre puţinele boli cronice vindecabile, iar cercetările în domeniu ne oferă şansa unei terapii de scurta durată, cu puţine efecte adverse şi şansa unei vieţi normale.

Este nevoie ca politicul să înţeleagă că orice zi pierdută nu înseamnă bani economisiţi, ci vieţi ce puteau fi salvate şi cheltuieli mai mari pe termen lung, pentru sistemul de sănătate prin tratamentul complicaţiilor.

Este timpul să trecem de la recomandări la practică şi să facem din România un model în gestionarea problematicii pacienţilor cu afecţiuni hepatice.

Hepatita nu este doar o problemă a unei ţări precum România, ci a întregii Uniuni Europene şi tocmai de aceea avem nevoie să convingem statele membre să decidă unitar şi să impună un standard în ceea ce priveşte depistarea, urmărirea şi tratamentul pacienţilor cu afecţiuni hepatice cronice.

Marinela DEBU, Preşedinte APAH-RO

hepatobv@gmail.com

Petitia poate fi semnata urmând link-ul următor:

http://www.petitieonline.com/tratamente_pentru_hepatita_c_astazi_nu_maine