Marinela Debu: „Pacienții români cu hepatita C au nevoie de continuitate în asigurarea tratamentului!”

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) urmărește schimbările de la nivelul principalelor instituții cu atribuții în gestionarea sistemului medical. Din păcate, constatăm că la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) există schimbări frecvente care generează incertitudini cu privire la continuitatea politicilor în beneficiul pacienților.

Ne dorim ca aceste schimbări să nu se materializeze în probleme majore pentru pacienții români. În ceea ce privește problematica hepatitei C, deși mai sunt câteva luni până la încheierea actualului contract cost-volum-rezultat pentru tratamentul cu interferon free, vrem să atragem atenția asupra nevoii de continuitate. În anii anteriori au existat perioade de pauză în asigurarea tratamentului, pauze cauzate tocmai de întârzierile înregistrare în aplicarea procedurilor de negociere a noilor contracte.

Având în vedere faptul că în luna septembrie a anului trecut a existat în cadrul CNAS inițiativa de modificare a reglementărilor privind contractele cost-volum-rezultat (Proiectul de Ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr 3/1/2015 privind modelul de contract, metodologia de negociere, încheiere și monitorizare a modului de implementare și derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat), ar fi util să cunoaștem intențiile autorităților pe acest subiect.

Folosim acest prilej pentru a reaminti punctul de vedere exprimat de către APAH-RO în cadrul dezbaterii publice organizate de către CNAS pe 13 septembrie 2017:

  • Este necesară implementarea unui sistem în care să existe mai mulți câștigători astfel încât să nu mai fim în situația ca anumite categorii de pacienți să nu aibă acces la terapiile inovatoare;
  • Contractele să fie încheiate pe perioade mai lungi (mai mult de un an) pentru a exista predictibilitate în ceea privește accesul la tratament;
  • Procedura de negociere să fie inițiată în timp util, astfel încât să nu mai existe perioade în care pacienții să nu aibă acces la terapiile inovatoare.

 

 

***

 

Informații de background:

APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înființată în 2009, la initiațiva unui grup de pacienți din întreaga țară. Cu sloganul „Pentru drepturile tale!”, organizația militează pentru creșterea gradului de depistare și accesul la tratament. Organizația militează pentru creşterea accesului la tratament a pacienţilor cu afecţiuni hepatice, desfășurând activităţi de informare și sprijin în rândul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce priveşte importanţa depistării cât mai rapide a hepatitelor cronice virale şi a importanţei tratamentului făcut la timp, ţinând cont strict de recomandările medicilor.www.hepato.ro

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.