Există un viitor european pentru pacienţii români cu hepatită?

  • APAH-RO, în numele pacienților români cu hepatită, solicită sprijinul viitorilor europarlamentari să le reprezinte interesele la cel mai înalt nivel de decizie
  • Statele europene trebuie să decidă unitar și să impună un standard în ceea ce privește depistarea, urmărirea și tratamentul pacienților cu afecțiuni hepatice cronice

Bucureşti, 14 mai 2014

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), împreună cu European Liver Patient Association (ELPA) și Asociația Pacienților Cronici din România lansează „Ghidul Candidatului la Alegerile Europarlamentare 2014. Viitor European pentru Pacienții Români cu Hepatită” în cadrul unei mese rotunde la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților, candidați la alegerile europarlamentare din toate partidele politice, jurnaliști.

Inițiativa este o provocare pe care pacienții o adresează candidaţilor la o poziție în Parlamentul Euroepan de a-și îndeplini mandatul în interesul celor pe care îi reprezintă. Pacienții au nevoie de suportul acestora pentru ca vocea lor să se facă auzită.

„Hepatita nu este doar o problemă a unei ţări, precum România, ci a întregii Uniuni Europene. Acesta este motivul pentru care avem nevoie să convingem statele membre să decidă unitar şi să impună un standard în ceea ce priveşte depistarea, urmărirea şi tratamentul pacienţilor cu afecţiuni hepatice cronice. Candidaţii români la alegerile europarlamentare ne vor reprezenta pe toţi la cel mai înalt nivel, în Parlamentul European. Ca pacienţi, le solicităm acum  sprijinul şi avem încredere că ne vor fi alături prin dezvoltarea initiaţivelor politice menite să stabilească această boală drept o prioritate europeană şi naţională, a declarat preşedintele APAH-RO, Marinela Debu. 

România se confruntă cu statistici îngrijorătoare în cazul ambelor tipuri de hepatită, situându-se pe locul 4 la nivel global în ceea ce privește decesele cauzate de hepatita B și C, iar în UE pe locul 1 în ceea ce privește prevalența pe hepatita C. În 2009 erau estimate 88.000 de cazuri de ciroză și 1.700 de cazuri de hepatocarcinom cauzate de hepatita C, iar în prezent sunt peste 600.000 de pacienți într-un stadiu cronic al bolii. Pentru 2030 se anticipează o creștere la 130.000 și respectiv 2.700 de asemenea cazuri.

Hepatitele cronice virale B,C,D reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât prin impactul asupra pacientului datorat unei posibile evoluții nefavorabile către ciroza hepatică și cancer hepatic, cât și prin impactul asupra sistemului medical datorită prevalenței semnificative în populație, a riscurilor de transmitere a infecției, a  costurilor mari de monitorizare și tratament în toate stadiile evolutive și în final a mortalității generate de aceste boli, afirmă conf. dr. Mircea Mănuc, Institutul Clinic Fundeni.

Atât în România cât și la nivel european este nevoie de strategii solide pentru managementul hepatitelor. Inițiativa APAH-RO de a solicita sprijinul viitorilor europarlamentari români este în concordanță cu eforturile diverselor foruri internaționale de impunere a hepatitelor drept o prioritate pentru guvernele Europei. “Ghidul Candidatului la Alegerile Europarlamentare 2014” pornește de la un document dezvoltat de către un grup de experți medici, reprezentanți ai pacienților (ELPA, World Hepatitis Alliance, APAH-RO), cu sprijinul OMS (dr. Hande Harmanci, Director Medical Programul Global pentru Hepatită) – “Ghid de punere în aplicare a politicilor în domeniul hepatitei virale adresat statelor membre ale Uniunii Europene”.

Solicitările pacienților cu hepatită din România sunt:

  • Implementarea unei strategii naţionale pentru abordarea hepatitei virale, introducerea programelor de prevenţie şi tratament şi, de asemenea, îmbunătăţirea sistemului de screening, trimiteri şi tratament pentru a preveni infecţiile în viitor.
  • Asigurarea accesului oportun şi permanent la tratament, în special pentru pacienţii care au cele mai mari nevoi şi elaborarea protocoalelor de tratament pentru a îmbunătăţi nivelul de respectare a tratamentului.
  • Creşterea gradului de conştientizare în special în rândul grupelor cu risc şi al celor excluse social, în legătură cu analizele pentru depistarea hepatitei virale, şi asigurarea unui acces facil la procedurile de diagnostic.
  • Actualizarea protocoalelor de diagnostic şi tratament şi formarea medicilor generalişti şi a asistentelor cu scopul de a depista şi de a se ocupa mai bine de cazurile de hepatită virală.
  • Înfiinţarea unor Centre de excelenţă pentru supraveghere epidemiologică, tratament şi cercetare, precum şi elaborarea unui registru naţional pentru hepatita virală, cu scopul de a permite o gestionare mai bună a pacienţilor.
  • Crearea unei reţele naţionale şi regionale pentru a informa mai bine pacienţii şi cadrele medicale în legătură cu datele epidemiologice şi cele mai bune strategii (balkanhep.eu)

Acest proiect este realizat cu sprijinul Bristol-Myers Squibb și Janssen Pharmaceuticals

citiți și

Proclamația ELPA privind măsurile împotriva afecțiunilor hepatice cronice 2014 – 2019 

ELPA Manifesto MEP 2014 (1)

REZUMAT1 Plan strategic impotriva hepatitelor in Romania

Implementation Guide on Viral Hepatitis Policies FINAL

 

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]