Comunicat de presă – APAH-RO 17.04.2018

Scrisoare deschisă În atenția Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

 

Conform recomandărilor Asociației Europene pentru Studiul Ficatului,

Toți pacienții care suferă de hepatită C trebuie să beneficieze de tratament

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) va aduce în atenție poziția Asociației Europene pentru Studiul Ficatului (EASL) cu privire la tratamentul bolnavilor cu hepatită C, poziție prezentată în cadrul Congresului Internațional care a avut loc săptămâna trecută în capitala Franței.

APAH-RO vă solicită să țineți seama de recomandările specialiștilor din cadrul EASL și a medicilor specialiști din România în elaborarea noilor contracte care vizează tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C.

Concret, recomandările EASL au în vedere două etape în lupta pentru eliminarea hepatitei C: partea de screening și cea de tratament.

Prima etapă, screening-ul devine cu adevărat eficient în momentul în care pacientul este diagnosticat și îndrumat către tratament. Doar prin aplicarea schemei ‘screen&treat’ România va avea rezultate în următorii ani!

În acest sens, APAH-RO salută anunțul Ministerului Sănătății privind programul național de screening și decizia CNAS de introducere a markerilor virali pentru hepatită la medicii de familie și îndeamnă românii să ceară trimitere pentru aceste analize.

Diagnosticarea timpurie este cea mai bună modalitate de a lupta împotriva acestei boli!

Conform recomandărilor EASL, cea de-a doua etapă, tratamentul, trebuie să aibă în vedere următoarele lucruri:

Acces universal la terapie — toți pacienții diagnosticați, indiferent de gradul de fibroză, trebuie să primească tratament

Acces la toate terapiile inovatoare din piață

Care este obiectivul susținut de toți specialiștii internaționali și la care APAH-RO aderă? Eliminarea virusului hepatitic C în scopul:

Prevenirii complicațiilor boliilor de ficat (necroinflamațiile, fibroza, ciroza, ciroza decompensată, moartea)

Îmbunătățirii calității vieții și înlăturarea stigmei sociale

Prevenirii trasmiterii virusului

Prof. Markus Cornberg de la Hannover Medical School și membru al Board-ului EASL a arătat că accesul universal la terapie poate avea efecte pozitive inclusiv în ceea ce privește segmentul transplantului de ficat, terapiile inovatoare, fără interferon, determinând scăderea ratei transplanturilor de ficat, cauzate de hepatita C. De asemenea, pentru prima dată după mulți ani, s-a înregistrat o îmbunătățire a ratei de supraviețuire după un transplant de ficat în cazul pacienților cu hepatita C, fapt care este atribuit direct terapiilor fără interferon.

APAH-RO vă cere să asigurați continuitatea tratamentului pentru bolnavii din România prin evitarea unor întreruperi între semnarea contractelor dintre statul român și companiile din domeniu, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. În același timp, este necesară identificarea de soluții pentru pacienții neasigurați și pentru cei aflați în zone izolate sau cu access deficitar în ceea ce privește serviciile de medicină primară

Reprezentanții APAH-RO fac apel ca dezbaterile și negocierile care se desfășoară în această perioadă să aibă în centru interesul pacienților și obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor până în anul 2030.

***

Despre APAH-RO

APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înființată în 2009, la initiațiva unui grup de pacienți din întreaga țară. Cu sloganul ‘Pentru drepturile tale!’, organizația militează pentru creșterea gradului de depistare și accesul la tratament. Organizația militează pentru creșterea accesului la tratament a pacienților cu afecțiuni hepatice, desfășurând activități de informare și sprijin în rândul pacienților cu afecțiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce privește importanța depistării cât mai rapide a hepatitelor cronice virale și a importanței tratamentului făcut la timp, ținând cont strict de recomandările medicilor.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.