7.000 de români și-au făcut până acum testul gratuit de hepatită C

De la lansarea celei mai vaste campanii de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusului hepatitei C, peste 7.000 de români au beneficiat de această analiză gratuită. Mai mult decât atât, încă patru noi laboratoare din țară s-au alăturat campaniei, la Iași, Ploiești și Baia Mare, astfel:

  • Baia Mare: Laboratorul Clinica Someșan și Laboratorul Maraclinica
  • Iași: Laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase “Sfanta Parascheva”
  • Ploiești: Laboratorul Valahia

Datele de contact complete ale acestor noi laboratoare precum și ale tuturor celor peste 70 de laboratoare implicate în campanie sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.

Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.

Demarată la sfârșitul lunii ianuarie de către Alianța Pacienților Cronici din Romania (APCR), împreună cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și cu susținerea laboratoarelor Bioclinica, Radio România și Roche România, campania de testare pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C se desfășoară sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.”

50.000 de teste gratuite de depistare a infecției cu virusul hepatitei C sunt puse la dispoziția celor interesați prin intermediul laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din București și a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica și partenere din toată țara.

“Este foarte important ca oamenii să conștientizeze faptul că hepatita C este o boală gravă, care, netratată, poate duce la ciroza și cancer hepatic. Așa cum au menționat specialiștii, dacă pentru hepatita virală B există vaccin și incidența bolii a scăzut progresiv în ultimii ani, pentru hepatita virală C testarea este singura modalitate de diagnosticare din timp a bolii”, a declarat Marinela Debu, președinta APAH, asociație membră a APCR, care reprezintă pacienții cu hepatite virale.

“Alianța noastră s-a implicat în aceasta campanie cu toate resursele și toate asociațiile membre, indiferent de patologie, își aduc aportul la succesul acestei ințiative unice pentru noi. Campania de testare este acum în plină desfășurare și îi invităm în continuare pe toți cei care doresc, să își facă acest test gratuit.”, a menționat Cezar Irimia, președintele APCR.

Hepatita virală C – o boală gravă, dar silențioasă

Infectarea celulelor hepatice cu virusul hepatitei C determină o inflamație acută a ficatului, hepatita, care este, “silențioasă” din punct de vedere al simptomelor și semnelor. Hepatita C este o boală transmisibilă. Toate persoanele infectate cu acest virus au potenţialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact sanguin, al sângelui persoanei infectate cu sângele unei persoane neinfectate. Cu măsurile corecte de prevenție, această transmitere poate fi evitată. Virusul hepatitei C este un virus care supraviețuiește în sângele uscat, uneori chiar până la 3 luni, mai mult decât alte virusuri, de exemplu HIV.

Modalități de transmitere

  • Transmiterea prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzător (mai ales înainte de anii 1990)
  • Folosirea în comun de seringi de către utilizatorii de droguri (în ultimii ani)
  • Transmiterea prin hemodializă
  • Transmiterea prin tatuaje, piercing
  • Transmiterea prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală (periuțe de dinţi, aparate de ras, forfecuţe/unghiere – acestea pot avea pe suprafața lor urme microscopice de sânge care nu sunt vizibile cu ochiul liber!)

Cel mai important lucru de reţinut referitor la simptomele hepatitei cu virus C este că marea majoritate a oamenilor care se infectează cu virusul C nu au niciun fel de simptome.  De obicei, momentul infectării trece neobservat, el putând fi confundat cu o gripă uşoară.

Singura modalitate de a depista o infecție cu virusul hepatitei C ar fi ca persoana respectivă să meargă să se testeze pentru depistarea anticorpilor anti-VHC.