VIDEO. Hepatita poate fi prevenită cu o igienă riguroasă

[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”2px” padding_right=”2px” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]

Hepatita nu este o boala care necesita izolarea pacientului a evidentiat dr. Adriana Motoc la a VI-a editie a Conferintei Nationale APAH-RO, desfasurata, la Brasov, in perioada 10-12 octombrie 2014.

“Sunt hepatite virale cu transmitere digestiva si sunt alte hepatite cum ar fi transmise pe cale sexuala sau prin sange, sa zicem instrumente nesterile. Trebuie sa stie in primul rand ca hepatitele nu sunt de speriat, nu sunt ebola, holera, ciuma. Pacientii care au hepatita virala pot fi tratati si uneori aceste boli pot fi prevenite prin vaccinare. Putem capata imunitate daca ne vaccinam impotriva hepatitei B sau A. Din nefericire, nu toate hepatitele pot fi prevenite prin vaccinare. In ceea ce priveste hepatitele digestive, singurul lucru pe care il avem de facut este sa pastram o igiena riguroasa acolo unde convietuim cu un pacient care are o hepatita cu virus A sau cu virus E.”, a spus dr. Adriana Motoc, medic primar Boli Infectioase Victor Babeș, București.

Orice pacient care are hepatita B sau D poate sa-si infecteze, pe parcursul vietii, partenerul

“Atunci cand se duce la toaleta, pacientul care are hepatita avand in vedere ca transmiterea este fecal orala, trebuie sa aiba grija sa nu murdareasca cu fecale scaunul, toaleta, sa se spele bine pe maini si in principiu sa fie dezinfectata odata sau de mai multe ori pe zi cu substante dezinfectante. Atunci cand mancam sau ducem mana la gura, in principiu trebuie sa fim curati pe maini. Spalatul pe maini previne foarte bine imbolnavirea cu hepatita A si E. In ceea ce priveste hepatitele B, C si D lucrurile sunt putin mai complicate. Din fericire, in Romania s-a implementat, din 1997 vaccinarea tuturor copiilor la nastere impotriva hepatitei B. Acesti copii capata imunitate si ei chiar daca intra in contact cu virusul hepatitei B nu se mai imbolnavesc. Daca intr-o familie exista un pacient care are deja hepatita B la depistarea acestuia, toata lumea cu care vreodata a convietuit este bine sa se testeze. Vorbim despre o infectie cronica despre a carei durata nu stim exact, este de un an, de zece, de douazeci de ani. Eu recomand testarea tuturor din familie, parinti, frati, surori, parteneri sexuali, sot, sotie si copii. Trebuie testati acestia, atat pentru prezenta virusului, deoarece deseori am depistat alte cazuri de infectie in familie si pentru imunitate, anticorpi impotriva virusului B. Daca o persoana este depistata fara antigeni si fara imunitate este bine sa se vaccineze si poate preveni imbolnavirea. Orice pacient care are virus B sau D poate sa-si infecteze, pe parcursul vietii, partenerul, chiar daca nu se intampla in primii ani, dar dupa 10 ani daca dintr-un motiv sau altul boala devine activa partenerul lui poate fi imbolnavit.”, a spus dr. Adriana Motoc, medic primar Boli Infectioase Victor Babeș, București.

Hepatita C se transmite prin sange sau pe cale sexuala

In ceea ce priveste virusul C lucrurile sunt putin mai simple si putin mai complicate. Transmiterea este in general prin sange si foarte rar pe cale sexuala. Pacientii care au hepatita C pe cale sexuala isi imbolnavesc partenerul rareori. Studiile arata ca daca dintr-o suta de cupluri monogame daca sunt sase parteneri infectati, in principiu, trebuie ca cel care poarta virusul C activ, nu vorbim de anticorpi, sa isi aiba propriile instrumente de igiena.

Hepatita se poate preveni printr-o igiena riguroasa

Hepatita C si B nu se transmite prin prosop, prin imbratisare, printr-un sarut normal daca nu vorbim de particule sanguine. Prevenirea poate fi facuta daca avem o igiena corespunzatoare.

“La depistarea unui pacient care are o hepatita virala este bine ca familia sa fie instruita de un cadru medical pentru a invata cum sa se protejeze fara a izola in acelasi timp psihic pacientul care poarta acest virus. De multe ori am vazut familii care izolau pacienti purtatori de virus C, de exemplu, bunicii nu mai aveau voie sa puna mana pe nepoti, ceea ce este un abuz si un traumatism pentru pacienti. In Romania, unul din 10 romani are o hepatita cronica B sau C. Asta inseamna ca daca vom avea acest comportament abuziv, acesti oameni vor suferi foarte mult.”, a adaugat dr. Adriana Motoc, medic primar Boli Infectioase Victor Babeș, București.

Medicii spun ca atunci cand exista semne de imbolnavire a ficatului trebuie sa te adresezi specialistului. De asemenea, medicii de familie trebuie sa-si testeze si ei pacientii fata de aceste virusuri B si C, iar atunci cand este depistat un pacient care poarta o hepatita sa fie trimis la medic pentru a primi recomandari cum sa-si protejeze familia.

autor: Liana Gorun

 http://www.televiziunea-medicala.ro/hepatita-poate-fi-prevenita-cu-o-igiena-riguroasa/

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]