O echipă internațională de oameni de știință a dezvoltat o metodă nouă de detecție a cancerului hepatic

O echipă internațională de oameni de știință a dezvoltat o nouă metodă de detecție și prognostic pentru depistarea precoce a carcinomului hepatocelular (CHC), bazată pe o simplă mostră de sânge conținând ADN tumoral liber circulant, conform unui studiu publicat luni în jurnalul ”Nature Materials”, citate de Xinhua.

CHC este cea mai des întâlnită formă de cancer hepatic primar dezvoltat la adulți și se numără printre principalele cauze de mortalitate în urma cancerului la nivel mondial.

La fel ca în majoritatea cazurilor de cancer, detecția precoce îmbunătățește prognosticul și rata de supraviețuire, în mare parte datorită avantajului pe care îl prezintă tratamentul localizat în comparație cu cel sistemic.

Însă, metodele actuale de detectare a CHC se bazează în cea mai mare parte pe imagistica medicală și pe un test de sânge pentru depistarea unui marker tumoral non-specific numit alfa fetoproteină (AFP), ale cărui valori sunt de obicei crescute când boala este în fază avansată.

Detalii aici: https://www.agerpres.ro/sci-tech/2017/10/09/o-echipa-internationala-de-oameni-de-stiinta-a-dezvoltat-o-metoda-noua-de-detectie-a-cancerului-hepatic-21-40-14