„Singura modalitate de depistare precoce a hepatitei este testarea”

A spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel (Institutul Național Boli Infecțioase „Matei Balș”).

1 martie 2012

Incidenţa cazurilor de hepatică B şi C este de aproape şapte la sută cu o pondere egală pentru fiecare tip de maladie, singura modalitate de depistare precoce a oricărei forme de hepatită este testarea, a declarat, joi, secretarul de stat, prof dr. Adrian Streinu Cercel.

„Incidenţa hepatitei B este de 3,34 la sută şi a hepatitei C cam 3,4 la sută, adică ambele tipuri de hepatită reprezintă cam 6,8 la sută. Din păcate, sunt destul de frecvente cazurile în care boala nu mai răspunde la tratament sau sunt înregistrate recăderi ale bolii, de aceea în luăm în discuţie includerea acestor persoane pe o listă separată de celalţi bolnavi cu hepatită”, a mai spus profesorul Streinu Cercel.

De asemenea, pentru prevenirea bolii trebuie respectate câteva reguli simple de igienă, cum ar fi un regim de viaţă cumpătat.

„Mă refer în special evitarea tatuajelor şi a consumului de droguri, utilizarea truselor de manechiură şi pedichiură starilizate, iar periuţa de dinţi şi aparatul de ras să fie numai din trusa personală. De asemenea, recomandăm utilizarea prezervativelor dacă apare un partener de viaţă despre a cărui stare de sănătate nu ştim nimic”, a mai spus secretarul de stat.

El a vorbit şi despre noile terapii în tratarea hepatitei.

„În prezent există liste de aşteptare care pot ajunge şi la şase luni pentru includerea în scheme noi de tratament. Pentru tratamentele actuale, statul alocă anunal 1.300.000 de euro pentru tratarea bolnavilor cu hepatitele B şi C. Costul pentru terapiile noi care conţin trei medicamente în loc de două este peste patru milioane de euro, iar o sută de pacienţi au fost incluşi în acest tratament, iar alţi o sută sunt înscrişi pe lista de aşteptare”, a mai spus medicul.

„Se ştie că România este o ţară unde accesul la tratament este destul de greoi din cauza listelor de aşteptare, pe care un pacient poate sta de la câteva luni la doi ani sau mai mult până să-şi primească terapia antivirală”, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), Marinela Debu.

Sursa articol și foto: mediafax.ro

http://www.mediafax.ro/social/adrian-streinu-cercel-singura-modalitate-de-depistare-precoce-a-hepatitei-este-testarea-9360125