Hepatita C este o boala virală infecţioasă produsă de virusul hepatitei C (VHC). Hepatita C se transmite prin sângele unei persoane infectate, prin fluide corporale şi de la mamă la făt (în timpul sarcinii sau al naşterii). Virusul se poate transmite prin:
- transfuzii şi produse din sânge, la persoanele care au primit sânge înainte de 1992 (anul din care se face testarea sângelui pentru hepatita C);
- utilizarea de ace, seringi şi alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni în contact cu sângele şi care sunt nesterilizate corect;
- folosirea în comun a obiectelor de igienă personală care pot veni în contact cu sângele (periuţe de dinţi, aparate de ras, truse de manichiură etc.)
- utilizarea în comun de ace şi seringi pentru drogurile injectabile;
- realizarea de piercinguri şi tatuaje cu ace şi instrumente nesterile;
- înţeparea sau tăierea accidentală cu instrumentar care are sânge infectat pe el (în cazul personalului medical);
- contact sexual neprotejat cu o persoană infectată.
Simptome
De multe ori, hepatita C acută nu prezintă niciun fel de simptome. În faza acută pot apărea simptome precum: oboseală, disconfort abdominal, febră, lipsa apetitului, dureri abdominale, diaree, urină închisă la culoare, icter (îngălbenirea ochilor şi a pielii).
Diagnosticare
Dupa expunerea la virus şi perioada de incubaţie, boala se poate manifesta într-un interval de până la şase luni. Pe lângă simptomele enumerate mai sus, care pot sau nu să apară, ai nevoie de teste de sânge pentru confirmarea diagnosticului de hepatita C. Unele analize indică modificările biochimice (de exemplu, nivelul crescut al aminotransferazelor), altele urmăresc markerii virali: Ac anti-VHC și ARN VHC. Anticorpii împotriva virusului hepatitei C (Ac anti-VHC) trebuie însă corelaţi cu testul pentru ARN-ul VHC, deoarece ei apar în sânge abia dupa 2-8 săptămâni de la manifestarea simptomelor.