Unde pot fi raportate reacţiile adverse ale medicamentelor şi ale vaccinurilor

Agenţia Naţionala a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) ne-a informat că pacienţii au la dispoziţie un formular prin care aceştia, rudele sau persoanele care îi îngrijesc pot sesiza reacţiile adverse în urma administrării unor medicamente, inclusiv vaccinuri. Pe site-ul ANMDM este postat, la dispoziţia, pacienţilor formularul de raportare a reacţiilor adverse suspectate la medicamente, dar şi un set de informaţii şi clarificări.

„Încurajăm pacienţii, persoanele care asigură îngrijirea pacientilor, profesionistii din domeniul sănătăţii (medici, farmacişti, asistenţi) să raporteze reacţiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informaţii suplimentare privind siguranţa medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. În acest fel, orice persoana poate contribui la protejarea propriei stări de sănătate, dar şi a celorlalţi. Dacă vor exista mai multe raportări de reacţii adverse după administrarea aceluiaşi medicament, de exemplu, se vor face verificări suplimentare, privind siguranţa, atât la nivel naţional, cât şi european”, a declarat dr. Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Dacă manifestaţi orice reacţie adversă la medicamente, inclusiv vaccinuri, trebuie să vă adresaţi medicului sau farmacistului. Aceasta presupune orice posibilă reacţie adversă care este menţionată sau nu în prospect. Medicul vă va sfătui dacă aveţi nevoie de tratament medical sau dacă este necesar să opriţi/schimbaţi tratamentul.

Ce este o reacţie adversă?

Reacţia adversă se defineşte ca „un răspuns nociv şi nedorit, determinat de un medicament”.

Sunt considerate reacţii adverse şi efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greşită, abuzul şi erorile de medicaţie sau efectele nedorite apărute în urma expunerii profesionale.

În România, în 2014, au fost înregistrate 2.050 de raportări de reacţii adverse grave şi non-grave, a anunţat ANMDM. Comparativ cu alte state ale Uniunii Europene, numărul acestor raportări este încă mic, a mai specificat sursa citată. În ţări, precum Franţa şi Marea Britanie, de exemplu, numărul acestor raportări este de aproximativ 40.000 de reacţii adverse în decursul unui an.

De aceea, ANMDM încurajează pacienţii şi persoanele care se ocupă de îngrijirea acestora să raporteze reacţiile adverse, utilizând formularul de raportare de pe website-ul Agenţiei, care poate fi accesat la următorul link:

http://www.anm.ro/anmdm/med_reactie_adversa.html

Publicat
Din categoria Comunicate