EASL: Hepatita cronică de tip C este o problemă de sănătate publică

Sursa: sanatateatv.ro

În cadrul conferinţei de presă cu tema ,,Situația accesului la inovație în hepatita C și recomandările internaționale”, organizată la Bucureşti de către Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), au fost invitaţi Charles Gore, preşedintele Alianţei Mondiale de Hepatită, Markus Peck, preşedintele Asociaţiei Europene de Studiere a Ficatului ( European Association for the Study of the Liver, EASL), dr. Cristian-Silviu Buşoi, Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS),dr. Victor Olsavsky, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, prof. univ. dr. Ioan Sporea, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, dr. Marius Tănasă, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, dar şi medici specialişti. Aceştia au discutat despre un tratament free-interferon, care ar reduce durata tratamentului, ar creşte complianţa pacientului la tratament şi ar creşte eficacitatea printr-un cost redus al acestui tratament. România se află pe lista statelor care negociază în acest sens, alături de Polonia şi Ungaria. Acest tratament free-interferon ar urma să înlocuiască schema veche de tratament al hepatitei cronice de tip C.
 
Markus Peck (foto), reprezentant al Asociaţiei Europene de Studiere a Ficatului ( European Association for the Study of the Liver, EASD), a declarat că „Hepatita cronică de tip C este o problemă de sănătate publică în orice stat. Accesul la tratament reprezintă o problemă, nu numai în România, ci şi în alte ţări din Europa.” De asemenea, acesta a recomandat să nu se mai folosească vechea terapie, pentru că sunt costuri enorme pentru pacient.
 
Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS): „ Pentru început vor fi 4000-5000 de pacienţi aflaţi în stadiul F4, dar mai trebuie să îndeplinească şi criteriile medicale pentru a se încadra în acest demers.”
 
Charles Gore, preşedintele Alianţei Mondiale de Hepatită, a adăugat că: „Ţări cu resurse financiare restrânse, precum România, se străduiesc să rezolve o problemă de sănătate ca aceasta. Pacienţii cu ciroză riscă să se decompenseze sever, să dezvolte cancer hepatic sau chiar exitus. Target-ul nostru să se reducă rata deceselor cu 60% din total. Datoria mea este să vorbesc cu autorităţile pentru acest demers. Sunt mai mulţi „actori” implicaţi în acest sens, nu numai Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.”
 
„Am lansat în Parlamentul European programul Friends of the Liver, alături de EASD, în care urmărim noile terapii, precum şi costurile pe care unele state şi le permit sau nu. În toate ţările vor fi discount-uri considerabile privind această terapie. Cât de repede se poate la noi în ţară? Acest lucru nu depinde de mine, însă nu mai devreme de luna august. Medicii din alte state, care au aderat deja la această terapie, interferon-free, sunt mulţumiţi de aderenţa pacienţilor la tratament. În Polonia, Ungaria şi România sunt avansate aceste discuţii. Un pacient plăteşte pe an 11.000 de euro, cu o rată de vindecare de 50% – adică din 2 pacienţi 1 se vindecă, iar la celălalt se cronicizează boala. Aceste negocieri pe care le facem vor aduce un beneficiu pacienţilor cu hepatită cronică de tip C.”, a declarat dr. Cristian-Silviu Buşoi.
 
În acelaşi context, Marius Tănasă, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, a adăugat: „Acest demers este dedicat pacienţilor cu hepatită cronică de tip C, cu stadiul de fibroză 4 care nu mai pot aştepta tratamentul. La ora actuală sunt 50 de molecule care se află în discuţie cost-volum. Trebuie să acordăm o şansă tuturor pacienţilor. Trebuie făcută o revizuire a listei medicamentelor compensate, pentru a nu se pierde alţi 7-8 ani. Toate moleculele sunt bune. Dintre toate moleculele doar cele deţinute de o singură companie conţin ceea ce are nevoie un pacient cu hepatită C.”
 
Prof. univ. Dr. Ioan Sporea a completat informaţiile cu date statistice: „ În Europa sunt 3,2% de pacienţi infectaţi cu virus hepatic C, iar alţi 4,4% sunt infectaţi cu hepatită de tip B. Europa îşi propune să eradice virusul hepatic, adică după 3 luni de tratament pacientul se vindecă. Sunt multe probleme birocratice, însă e o necesitate. Boala se vindecă. Sunt 2 factori de presiune: primul este reprezentat de pacienţi, care nu se întâlnesc la meeting-uri de solidaritate cu Asociaţia, iar al doilea este reprezentat de media, că ar trebui crescut bugetul alocat pentru hepatite.”
 
Reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, dr. Victor Olsavszky a precizat: „ În rezoluţie se recunoaşte că infecţiile cu virusurile hepatice B şi C reprezintă probleme de sănătate publică. Există tratament care vindecă. Trebuie făcute prevenţia – să se oprească transmiterea virusului hepatic C, aici vorbim de partea nosocomială, produse biologice, injecţii, dar şi de tratament. Mesajul este „Preveniţi şi Trataţi!”, pentru a creşte accesul la tratament.”  

http://www.sanatateatv.ro/stiri-medicale/easl-hepatita-cronica-de-tip-c-este-o-problema-de-sanatate-publica-in-orice-stat/