Dr. Mariana TODOR, pediatru și homeopat, Brașov
Este greu de adus noutăți de ultimă oră despre hepatite acute și cronice, motiv pentru care am considerat mai util să subliniez aspectele peste care, de multe ori, trecem fără a le da mare importanță, dar care ne pot ajuta foarte mult. Ar trebui, atât ca medici, dar și ca părinți, să ne concentrăm, în mod deosebit, asupra modului de transmitere al hepatitelor.
Știm deja că hepatita virală de tip A este boala mâinilor murdare, ca atare, povestim despre spălarea mâinilor. Dar punem noi oare în practică ceea ce îi sfătuim pe alții? De câte ori nu gustăm fructele pe tarabă, să ne dăm seama de dulceața lor? De câte ori gustăm din produsele alimentare neambalate – cel mai des telemeaua direct de la producător – pe care dorim să le cumpărăm? Nu de puține ori, suntem însoțiți de copii la cumpărături, ei observă tot ceea ce facem noi, adulții, și… iată ce exemplu le dăm! Deci, modelul comportamental nu este cel corect. Calea principală de transmitere este cea digestivă, prin alimente și apă contaminate cu fecale de la o persoana infectată, și rareori prin contact cu sânge infectat.
De reținut: igiena este, de fapt, un set de proceduri și comportamente ce previn împrăștierea bolilor și mențin starea de sănătate. Dar, igiena înseamnă profilaxie și nu terapie, iar dezinfecția înseamnă inactivarea sau uciderea microorganismelor, rezultând imposibilitatea de a mai cauza infectarea.
Așadar, pentru a preveni contractarea bolii sunt utile anumite măsuri simple, dar extrem de eficiente: spălarea corectă pe mâini, cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde, după utilizarea toaletei, înainte de a mânca sau de a prepara mâncarea; spălarea cu simț de răspundere a fructelor, legumelor și a verdețurilor, înainte de a le consuma sau de a le pune în mâncare; apa trebuie băută doar dacă provine din surse sigure, potabile.
Hepatita virală tip A, de regulă, se vindecă de la sine, în cazul pacienților ce nu au o afecțiune hepatică.
În continuare, mă voi referi la hepatitele cu transmitere sexuală, care, din păcate, se cronicizează. Și aici, este foarte important să îi informăm pe tineri, dar nu numai, de câte ori avem ocazia, că sexul protejat în cazul relațiilor ocazionale este vital. Am punctat pe acest aspect deoarece, nu de puține ori, m-am confruntat la tineri cu percepții de genul: „sunt protejat, pentru că partenera mea folosește contraceptive” sau „sunt puternic, mie nu mi se întâmplă”. Ba, se poate întâmpla oricui. Să nu uităm că utilizarea de contraceptive protejează doar femeia de o sarcină nedorită și nu de boli, printre ele aflându-se și hepatita. Având în vedere că orice afecțiune ne slăbește organismul pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, este bine să ne protejăm și să-i învățăm și pe cei din jurul nostru să o facă. Acest lucru stă în puterea cadrelor medicale, institutorilor și a familiei. Este important de știut că, în cazul copiilor mici, puterea exemplului este foarte mare, iar pentru adolescenți este important să facem astfel încât informațiile să nu se asemuiască cicălelii. Când nu se poate dialoga cu ei, trebuie cerut ajutor specializat. Nu trebuie să uităm că este mai ușor să prevenim și greu să tratăm.
De reținut! virusul care cauzează hepatita B este de 50-100 de ori mai infecțios decât HIV și de 10 ori decât cel al hepatitei C. Se poate transmite prin fluidele corporale (spermă, secreții vaginale, salivă), prin sânge ori de la mamă la copil, în timpul nașterii. Virusul se transmite prin contacte sexuale neprotejate, reutilizarea sau folosirea în comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal (periuțe de dinți, aparate de ras etc.) sau cosmetic, medical și stomatologic, contaminate și nesterilizate corect; venirea în contact direct cu sângele, chiar și uscat, sau rănile deschise ale unei persoane infectate; prin piercing-uri și tatuaje.
De reținut!! hepatita C se transmite în principal prin sângele unei persoane infectate: contact sexual neprotejat cu o persoană infectată; utilizarea de ace, seringi și alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni în contact cu sângele și care sunt nesterilizate corect; folosirea în comun a obiectelor de igienă personală care pot veni în contact cu sângele, precum periuțe de dinți, aparate de ras, truse de manichiură etc; utilizarea în comun de ace și seringi pentru drogurile injectabile; realizarea de piercinguri, tatuaje sau acupunctură cu ace și instrumente nesterile.
Nu uita! Măsuri simple te pot scăpa de necazuri mari!