Hepatita B, o boală fără simptome

sursa: Click!Sănătate

Statisticile ne arată cifre de-a dreptul îngrijorătoare. Lună de lună, numai în România sunt diagnosticate 50-60 de noi cazuri de hepatită B. Vrei să ştii cum să eviţi această boală?

În jur de 500 de milioane de oameni de pe glob sunt infectaţi cu hepatita cronică B sau C, iar în România, aproape un milion de oameni suferă de hepatită cronică B. Netratată, ea poate produce la leziuni ale ficatului, la ciroză sau la cancer hepatic, după cum afirmă prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti .

Cum afli dacă ai hepatită

40% din bolnavi nu au niciun fel de simptome, iar recomandarea medicilor de a face un control preventiv vine ca urmare a acestui fapt. Totuşi, hepatita acută B are unele semne care ar trebui să te trimită la medic: icter (aspectul galben al pielii), decolorarea scaunelor, oboseală inexplicabilă, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale.

Căile de transmitere

Fiindcă virusul hepatitei se transmite frecvent pe cale sexuală, prin contact cu sângele infectat sau cu secreţiile organismului, prof. dr. Streinu-Cercel ne atenţionează să nu folosim obiectele de igienă personală ale persoanelor infectate (pieptăn, periuţă de dinţi, aparat de ras etc.), să ne asigurăm că ustensilele din cabinetele medicale sunt sterile sau desigilate în momentul folosirii, să ne bandajăm rănile deschise. Dacă locuieşti cu o persoană care are hepatită B, e bine să ai în casă produse speciale antivirale sau înălbitori cu care să cureţi obiectele sau zonele atinse de sânge.

Antiviralele ţin boala sub control

În marea majoritate a cazurilor, persoanele care suferă de hepatită acută B se vor vindeca, din fericire, complet. Totuşi, ea poate evolua către o afecţiune cronică pentru care nu există vindecare, pe întreaga durată a vieţii, . În jur de 10% din cazurile de infecţie acută întâlnite la adulţi evoluează către infecţii cronice. În prezent, nu există un medicament care s-o poată vindeca, dar există tratamente care ajută la prevenirea complicaţiilor. Terapia cu antivirale orale, pe o perioadă de timp definită, este opţiunea de tratament cea mai folosită. De asemenea, pacienţilor li se recomandă tratamentul cu interferon (medicament stimulator al sistemului imunitar), care trebuie urmat timp de un an.

Mai contagioasă decât SIDA

Hepatita B este de 50 până la 100 de ori mai contagioasă decât SIDA. În prezent, tratamentul se bazează pe medicamente care blochează procesul de replicare a virusului.

Cine îi protejează pe bolnavii de hepatită

La noi în ţară s-a lansat, de Ziua Mondială a Hepatitei, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), care are ca principal obiectiv creşterea accesului la tratament pentru bolnavii cu afecţiuni hepatice cronice. Mai multe poţi afla pe
www.hepato.ro.

Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenire

Pentru a se preveni infectarea cu virusul hepatitei B, orice persoană sănătoasă trebuie să se vaccineze. Vaccinul se administrează în mai multe doze şi ar trebui repetat la 5-7 ani. Pentru adulţi, există vaccinuri disponibile în farmacii, contra cost, iar copiii sunt vaccinaţi în cadrul programului naţional de imunizare împotriva hepatitei B.

Autor: Mălina Sterea

http://www.clicksanatate.ro/Hepatita-b-o-boala-fara-simptome_0_342.html