BRAȘOV, 27 mai 2011
„Educația – a doua șansă” este un program cuprins într-un amplu proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în oameni!”, la care APAH-RO a participat secvențial ca partener.
Proiectul strategic a fost implementat în regiunile rurale din Braşov, Maramureş şi Constanţa, prin participarea administraţiiilor locale la campaniile de promovare a unui stil de viaţă sănătos, conştientizarea populaţiei din mediile rurale, asupra efectelor nocive ale alcoolului, tutunului şi drogurilor.
Astfel, comunităţile din comunele Budila, Teliu şi Prejmer, din județul Brașov, au avut parte de consultaţii gratuite din partea medicilor specialişti implicați în proiect. În perioada 24-26 mai 2011, peste 830 de persoane şi-au verificat glicemia şi tensiunea arterială, dar aceştia au fost consultaţi şi din punct de vedere neurologic, psihologic, oftalmologic şi pneumoftiziologic. Ei au participat şi la prezentările tematice ale agenţiilor judeţene şi entităţilor nonguvernamentale, partenere în proiect, cu rol informativ, de conştientizare şi prevenţie, în speranţa unei vieţi sănătoare.
APAH-RO s-a prezentat cu tema „Cum se transmit și cum nu se transmit hepatitele”, lucrare realizată cu ajutorul doamnei dr. Adriana Moțoc, medic primar boli infecţioase la Spitalul Clinic Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti. Cea care a captivat publicul, format din peste 250 de persoane în fiecare din locațiile menționate, cu această prezentare, trei zile la rând, a fost Manuela Dombay din Brașov, membru voluntar în asociația noastră. Participanții la acțiune, adunați în număr semnificativ, au fost captivați în primul rând de povestea Manuelei ca pacient cu probleme hepatice, dar și cu informațiile utile oferite în continuare. Totodată, au aflat și de activitatea APAH-RO și despre modul în care pot fi ajutați cu ajutorul voluntarilor noștri, indiferent că sunt pacienți, susținători sau cadre medicale. Ca urmare, comunitățile din zonele rurale din județul Brașov și-au arătat interesul ca APAH-RO să revină în mijlocul lor cu noi informații, inclusiv în unitățile de învățământ, atrași în mod deosebit și de caracterul interactiv al prezentărilor.
Iniţiatorul proiectului de față este Asociaţia Centrul Regional de Iniţiere şi Servicii din Sighetul Marmaţiei, Maramureş, parteneri fiind Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Locurilor de Muncă (AJOFM), Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC din Baia Mare, Asociaţia Tineri Întreprinzători „Concordia”, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) şi două entităţi organizaţionale din Marea Britanie şi Franţa, care au participat la toate acţiunile desfăşurate.
Managerul de proiect, Cristina Codrea, a declarat: „Ne-au sprijinit în derularea acestui proiect 35 de specialişti, jumătate dintre ei ca voluntari, mai multe ONG-uri şi 20 de cadre medicale specializate pe diverse patologii. Oamenii au arătat deschidere către astfel de acţiuni, pentru că au nevoie de ajutor şi de informare. Campania noastră va continua cu noi etape, următoarea fiind prevăzută a se desfăşura în şcoli”.
Lasă un răspuns