Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) lansează o expoziție inedită, cu fotografii ale bolnavilor aflați în prezent în spital, care suferă de boli cronice precum talasemie, boală renală cronică, anemie falciformă, leucemie, ciroză hepatică, lupus.
Expoziția ilustreaza 10 bolnavi cu afecțiuni cronice grave pentru care este nevoie de tratamente de ultimă generație și cuprinde fotografii în format natural. Acestea sunt realizate de tineri artiști fotografi — Cristina Bobe și Radu Oprea — și vor fi expuse în perioada 04 — 18 decembrie în cadrul galeriilor World Trade Center din București urmând ca anul viitor expoziția mobilă să fie reluată și în alte zone din București.
Cezar Irimia, președinte Alianța Pacienților Cronici din România explică necesitatea expoziței: „Așteptăm 6 ani, peste 2000 de zile, timp în care nenumărați colegi, prieteni, pacienți au pierdut lupta cu boala. Această situație trebuie să se schimbe! Apreciem răspunsul prompt al Ministerului Sănătății exprimat ieri, și avem speranța că data de 15 decembrie, promisă pentru publicarea pe site-ul Ministerului a hotărârii de guvern pentru aprobarea listei va fi respectată. Dorim să facem un apel către Primul Ministru al României, Victor Ponta, în vederea urgentării aprobării deschiderii listei, pentru ca pacienȚii romani sĂ poatĂ beneficia de medicamentele salvatoare de vieȚi cat mai repede”
Expoziția este o a doua acȚiune din campania „Răbdarea este o virtute, dar nu și pentru pacienți”, care a debutat cu un marș tăcut unde pacienți sprijiniți de blogeri precum Cabral, Chinezu, Cristina Bazavan și de actorul Bogdan Dumitrache au mers pe traseul Universitate — Piața Romană, purtând în mâini aceleași fotografii ale pacienților din spitalele românești.
Autorii fotografiilor, Cristina Bobe și Radu Oprea, declară: „Sunt multe situații reale din viața de pacient, care ne-au făcut să luăm camerele foto și să documentăm suferințele care își pun amprenta pe bolnavul cronic din România, dar pe lângă durerea așteptării unui tratament adecvat, în spital am cunosut multe fețe sociale ale bolii. Spre exemplu, am observat cum se manifestă prietenia într-un salon pe care pacienții îl împart de mai bine de un an, cum mamele cu vechime în spital le instruiesc pe cele nou venite și cum asistentele își recapătă vechiul sens de surori. În suferință, copiii devin înțelepți și ajung la o cunoaștere profundă a vieții. Ne întrebăm cum i-ar răspunde un politician unui copil care, în spital, a născocit o definiție interesantă. Astfel de copii am întâlnit în perioada de documentare pentru acest proiect, care ne-au convins Și mai mult să ne implicăm, prin instrumentele pe care le avem, fotografiile”.
Campania APCR își propune să tragă încă o dată un semnal de alarmă privind lipsa accesului pacienților cronici din România la terapii de ultimă generație.
Românii pot susține pacienții și prin semnarea petiției campaniei, deschisă online pe:
www.petitieonline.com/pacientii_cronici_au_nevoie_de_tratamente_noi
###
Despre APCR
Scopul Alianței este acela de a promova și proteja interesele comune ale pacienților suferinzi de afecțiuni cronice și de a asigura integrarea socio-profesională a acestora, în condițiile legii.
APCR este formată din 5 asociații care reprezinta patologii cronice: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România; Fundația „Speranța Diabeticilor” Turda; Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România; Asociația Națională a Hemofilicilor din România; Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.
www.aliantapacientilor.ro
www.facebook.com/aliantapacientilorcronici.ro
vezi videoclipurile campaniei aici
http://hepato.ro/rabdarea-este-o-virtute-nu-si-pentru-pacienti/