Antibioticele populare pot provoca efecte secundare serioase

Sursa: financiarul.ro

La fel ca orice alt medicament, antibioticele pot avea şi efecte secundare nedorite şi extrem de serioase, unele dintre acestea devenind evidente după ce mii de pacienţi au fost trataţi, relatează Nytimes.com.

Acesta este şi cazul unei clase importante de antibiotice cunoscute ca şifluoroquinolone. Cele mai cunoscute antibiotice sunt Cipro (ciprofloxacin), Levaquin (levofloxacin) şi Avelox (moxifloxacin).

În 2010, Levaquin a fost cel mai bine vândut antibiotic din SUA. Însă, până la sfârşitul anului trecut, acesta a fost şi subiectul a peste 2.000 de procese intentate de pacienţii care au suferit reacţii serioase după ce au luat medicamentul.

O parte din problemă este că antibioticele fluoroquinolone sunt adesea prescrise necorespunzător.

În loc să fie rezervate pentru utilizare împotriva unor infecţii bacteriene serioase, care să ameninţe viaţa, precum pneumonia ce necesită internare, aceste medicamente sunt prescrise în mod frecvent pentru sinuzită, bronşită, dureri de urechi şi alte afecţiuni care pot trece de la sine sau pot fi tratate cu medicamente mai slabe sau cu ajutorul unor remedii naturiste.

Mahyar Etminan, un epidemiolog farmaceutic de la Universitatea British Columbia, a declarat într-un interviu că medicamentele sunt suprasolicitate “de către medici leneşi care încearcă să omoare o muscă cu o armă automată”.

Doctorul Etminan a condus un studiu publicat în aprilie şi finanţat de Asociaţia Medicală Americană, arătând că riscul unei potenţiale orbiri prin dezlipire de retinăera de cinci ori mai mare la persoanele care utilizau fluoroquinolone.

Într-un alt studiu, Etminan a documentat o creştere semnificativă în ceea ce priveşteriscul unei insuficienţe renale acute printre cei care au luat aceste medicamente.

Afecţiunile studiate de doctorul Etminan sunt relativ uşor de cercetat deoarece acestea rezultă în spitalizări cu diagnosticuri care sunt computerizate şi urmărite în baza de date. Mult mai interesant de studiat este seria de simptome confuze, neclare de care suferă utilizatorii de fluoroquinolone, precum Loyd Balch în vârstă de 33 de ani.

Într-un interviu, domnul Balch a spus că a fost sănătos până pe 20 aprilie, când o febră şi o tuse i-a îndreptat paşii spre un doctor. Nu s-a auzit nimic prin stetoscop, dar o radiografie pulmonară a indicat o pneumonie uşoară, aşa că doctorul i-a prescris Levaquin.

Domnul Balch ştia de problemele care pot apărea în urma tratamentului cu Levaquin aşa că şi-a întrebat medicul dacă ar fi mai bine să ia alt antibiotic, însă acesta i-a spus că Levaquin este medicamentul de care are nevoie.

După o singură doză, acesta a dezvoltat dureri răspândite în tot corpul şi o stare de slăbiciune. Acesta a informat doctorul de reacţia sa la medicament, însă a fost îndemnat să ia şi următoarea doză. Însă, a doua pastilă, după cum a spus chiar domnul Balch, l-a “eviscerat”, provocându-i dureri în toate articulaţiile şi probleme de vedere.

•    Efecte secundare destabilizatoare

Pe lângă faptul că era incapabil să urce scările, un deal sau să mai vadă clar, simptomele lui Balch au inclus ochi, gură şi piele uscată, sunete în urechi, urinare întârziată, tremurături necontrolare, durere a ochilor şi picioarelor, înţepături ocazionale în mâini şi picioare, palpitaţii cardiace şi spasme musculare în jurul ochilor şi pe spate.

Deşi reacţia lui Balch este neobişnită, doctorii care au studiat efectele secundare ale antibioticelor fluoroquinolone spun că alţi pacienţi au înregistrat simptome similare.

După trei luni şi jumătate de la prima pilulă, aceste simptome persistă şi nici unul din doctorii pe care i-a consultat nu a reuşit să îl ajute.

Domnul Balch lucrează acum cu un terapeut fizic, însă în urma unei consultaţii telefonice cu doctorul David Flockhart, un expert în efectele secundare ale antibioticelor fluoroquinolone de la Şcoala de Medicină a Universităţii Indiana, acesta a fost informat că ar putea dura şi un an de zile până când  aceste simptome s-ar putea rezolva, asta dacă vor dispărea vreodată complet.

Liniile directoare ale Societăţii Toracice Americane spun că antibioticele fluoroquinolone nu ar trebui folosite ca un tratament de primă linie pentru pneumonia obişnuită. Instituţia recomandă ca mai întâi să se încerce cu doxiciclină sau cu macrolide.

Reacţiile adverse la fluoroquinolone se pot produce aproximativ oriunde în organism. În plus faţă de efectele nedorite ocazionale asupra sistemului muscular, vizual şi renal, în cazurile rare, medicamentele pot răni în mod serios sistemul central nervos (cauzând “ceaţă cerebrală”, depresie, halucinaţii şi reacţii psihotice), inima, ficatul, pielea (fototoxicitate şi erupţii cutanate desfigurante şi dureroase), sistemul gastrointestinal (greaţă şi diaree), auzul şi metabolismul zahărului din sânge.

Utilizarea ridicată a acestor medicamente puternice este de vină şi pentru o creştere a două infecţii extrem de serioase şi greu de tratat: Stafilococul auriu rezistent la meticilină (cunoscut şi ca MRSA) şi diaree severă provocată de Clostridium difficile. Un studiu a descoperit că antibioticele fluoroquinolone erau responsabile pentru 55% din infecţiile cu Clostridium difficile la un spital din Quebec.

•    Lipsa unor studii pe termen lung

Nimeni nu ştie cât de des se produc aceste reacţii adverse. Se presupune că s-a reuşit înregistrarea a doar 10% din ele.

Pentru a complica şi mai mult problema, spre deosebire de dezlipirea de retină care a fost legată doar de o utilizare actuală sau foarte recentă a antibioticelor fluoroquinolone, efectele secundare ale medicamentelor asupra altor sisteme pot apărea după câteva săptămâni sau luni după terminarea tratamentului, aşa că, în astfel de cazuri simptomele pacienţilor ar putea să nu fie niciodată asociate cu o terapie anterioară cu aceste medicamente.

Niciun studiu pe termen lung nu a fost făcut printre utilizatorii anteriori ai acestor antibiotice. Siptomele asemănătoare fibromialgiei au fost asociate cu fluoroquinolone, şi unii experţi sugerează că anumite cazuri de fibromialgie au rezultat în urma unui tratament cu aceste medicamente.

Specialiştii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la prescrierea inutilă a antibioticelor ca un remediu “ce le rezolvă pe toate” fără a a lua în considerare cât de adecvate sunt pentru pacienţi diferiţi.

Experţii avertizează împotriva prescrierii acestui tip de antibiotice la pacienţii care au risc mai mare de a suferi reacţii adverse, copiii sub 18 ani, adulţii peste 60 de ani şi femeile însărcinate sau cele care alăptează, doar dacă nu există altă alternativă.

Riscul acestor efecte secundare este foarte mare şi printre persoanele care suferă de boli ale ficatului şi cei care iau medicamente antiinflamatoare nonsteroidale sau corticosteroizi.

Atunci când un antibiotic este prescris, este bine să întrebi dacă e necesar şi ce fel de medicament este, care sunt efectele secundare posibile, dacă există alte alternative eficiente, când se preconizează vindecarea afecţiunii şi când să suni dacă apare ceva neaşteptat sau vindecarea întârzie să se mai producă.

În acelaşi timp, atunci când un antibiotic este prescris în mod corespunzător, este foarte important să se urmeze tratamentul până la capăt şi să nu se întrerupă în momentul în care pacientul începe să se simtă mai bine.

 

http://www.financiarul.ro/2012/09/11/antibioticele-populare-pot-provoca-efecte-secundare-serioase/