Cititorule, atunci când treci pe la bancă, pentru diverse operaţiuni sau pur şi simplu, pentru a-ţi plăti facturile, te rog, lasă un bănuţ şi în acest cont, deschis la Raiffaisen Bank:
RO61RZBR0000060005028551
(pe numele Camelia Buşcu, tel. 0761.33.60.74)

Sunt pentru Andreia, o fetiţă plăpândă din Craiova,, de 11 ani, care încă de la naştere sfidează moartea, păşind cu îndârjire pe firul subţire al vieţii. După două transplanturi de ficat, patru operaţii chirurgicale complexe şi extirparea unui ganglion limfatic, acum are nevoie de ajutorul medicilor francezi din Paris, care o pot scăpa de mult temutul cancer, ultimul diagnostic trecut în lunga ei fişă medicală. Dar pentru asta are nevoie de 70.000 de euro.

Caz unic în România
Andreia s-a născut prematur, prin cezariană, dintr-o sarcină complicată, gemelară. Aducerea ei pe lume, cu nota 4, a avut nevoie de un sacrificiu: sora ei n-a supravieţuit. A rezistat cea mai puternică dintre gemene, Andreia, având două kilograme. Dar fetiţa a fost mereu predispusă la îmbolnăviri. Afecţiuni obişnuite vârstei, spuneau medicii, dar care la ea se vindecau greu, pentru că aproape întotdeauna apăreau complicaţii. Pentru că se îngălbenea des, încă de pe când avea doar doi ani, şi după obositoare investigaţii medicale, care au eliminat rând pe rând toate bolile cu simptome similare, copila a primit cu şase ani în urmă primul diagnostic alarmant – intoleranţă la fructoză. Adică, ficatul fetei nu mai descompunea fructoza din alimentaţie, ci se acumula, intoxicându-i organismul. Într-atât, încât respiraţia, chiar şi pielea ei miroseau a fructe!
În momentele de criză, intra în acidoze metabolice – dezechilibre în tot corpul, care îi puteau cauza coma sau chiar decesul. Fiind unicul caz din România, la vremea respectivă, cu o astfel de boală, medicii nu-i dădeau nici o şansă. Astfel că a fost trecută pe „lista morţii” pentru transplant. L-a făcut în scurt timp, la Bucureşti, donator fiindu-i mama, apoi încă unul, tata fiind de această dată donator, pe lângă alte intervenţii, menite să împiedice complicaţiile. Aşa a ajuns copila iar pentru a doua oară caz unic în România: supravieţuitor în urma a două transplanturi.

Atitudine pozitivă
O perioadă i-a fost bine. Ajunsă la vârsta şcolară, Andreia a devenit un învăţăcel bun, înţelegător şi silitor. Îi place literatura, iar anul trecut a primit Diplomă de Excelenţă la faza naţională a Olimpiadei de Limba română. Conştientă de tot ce i se întâmplă, Andreia a recunoscut că a avut emoţii pentru fiecare intervenţie chirurgicală la care a fost supusă, dar nu şi-a pierdut nici o clipă optimismul de-a lungul timpului. Cu toată tristeţea din adâncul sufletului, mama copilei, Camelia Buşcu, contribuie din plin la această atitudine pozitivă: „Când ajungi în situaţii de acest fel nu-ţi permiţi să cazi în depresie, ci trebuie să faci ceva, să încerci orice. Trebuie să iasă bine până la urmă, nu concep să se întâmple altfel. Îmi vreau copilul sănătos, vreau să trăiască!”

Întrebare simplă, încă fără răspuns
„Mami, o să mă fac bine?” Este întrebarea pusă de Andreia de nemunărate ori mamei ei, mai ales pe paturile spitalelor, înainte de intervenţiile chirurgicale complicate prin care a trecut. Acum, corpul ei firav a dezvoltat un cancer la ganglionii limfatici.
Dacă Dumnezeu a lăsat-o până acum pe Andreia printre noi, deşi îndură suferinţe greu de imaginat şi pentru un om mare, nu poate decât să fie un semn pentru semenii de pe Pământ că ea are o menire, care ne face datori pe noi toţi să-i fim alături şi să o ajutăm să-şi îndeplinească visul… DE A TRĂI. Pentru asta are nevoie, urgent, de 70.000 de euro. Sunt costurile unui tratament ce nu poate fi făcut decât la clinica Gustave Roussy din Franţa, cu mari şanse de reuşită.
Este greu de transpus în câteva paragrafe dintr-o publicaţie marea dramă nu doar a fetiţei, ci a întregii familii. „Sunt asistent medical de 20 ani şi cred că acesta e norocul Andreiei, pentru că îmi dau seama când se modifică ceva la starea ei de sănătate. Însă, suma este enormă pentru mine. Am încercat tot ce s-a putut în ţară, dar cazul fetei mele îi depăşeşte pe medicii din România. Mi-e frică să nu o pierd. Starea ei se degradează mereu, de zile întregi are febră nejustificată, toate analizele sunt proaste de peste trei luni, de la virusul Epstein-Barr care dă limfoame la transplantaţi şi face ravagii în corpul ei, are dureri de coloană de luni bune, anemie, inapetenţă, oboseală, adenopatii submandibulare… a slăbit 8 kg în ultimele 2 luni”, ne-a mărturisit Camelia Buşcu.

Ultima şansă
Însănătoşirea copilei depinde de tratamentul complex de la Institutul Gustave Roussy din Paris, cel mai bun, se pare, în tratarea cancerului la transplantati. Divorţată fiind, cu doi copii în grijă, cu un salariu de asistent medical înjumătăţit şi datorii acumulate în timp, Camelia nu ştie cum să facă rost de aceşti bani. Un singur lucru ştie, că nu poate renunţa la luptă. „De patru ani corespondez cu un specialist de acolo şi mi-a dat speranţă că-mi vor salva copilul. Şansa ei ar fi aceast tratament la Paris, unde există o practică medicală şi chirurgicală îndelungată în afecţiuni de acest fel. Însă, o zi de spitalizare acolo costă 1.000 de euro”, a spus Camelia.
Mama fetitei a încercat să obţină formularul E-112, actul prin care bolnavii au dreptul la tratament şi intervenţii chirurgicale în orice unitate medicală din ţările Uniunii Europene, costurile fiind suportate în mare parte din fondul asigurărilor de sănătate, dar în zadar. „Nu înţeleg de ce nu ni s-a eliberat un astfel de formular. Am încercat de trei ori până acum, dar mi s-a spus că Andreia nu se încadrează. Aceast tratament la Paris ar fi singura posibilitate de însănătoşire. Dacă sunt eliberate vedetelor, personalităţilor din această ţară, mă gândesc atunci că acest copil care a trecut prin atâtea în 11 ani de viaţă, care vrea să trăiască, nu merită această şansă? Toate analizele le facem acum la un laborator, care se trimit în Germania. O singură analiză costă 250 de lei, pentru că nu are gratuitate decât o dată pe lună la analize uzuale, care nu mă ajută prea mult. Andreia este acum acasă. După rezultatul ultimei analize a ganglionului excizat o să mă adresez la Fundeni pentru a începe chimioterapia şi o să încerc iar să obţin acest formular European”, a încheiat cu îndârjire mama copilei.